‘Jousting moet olympische sport worden’

‘Jousting moet olympische sport worden’

0 166

English Heritage Charity, die zich bezighoudt met het beheer van het Britse erfgoed, is vandaag een petitie gestart om het eeuwenoude steekspel ‘jousting’ erkend te krijgen als Olympische sport. De organisatie heeft de FEI en het IOC al benaderd in een poging de procedures daartoe te starten. ‘Jousting vergt een zelfde mate van behendigheid, vaardigheid en kracht als die van de potentiële medaillekandidaten op weg naar Rio’, aldus English Heritage. Het IOC heeft aangegeven dat er wellicht extra evenementen kunnen plaatsvinden op de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

Jousting is een steekspel tussen twee of meer ridders te paard. Elke ridder rijdt tegen een van de andere ridders, tot iedereen een ronde tegenover elkaar heeft gestaan. In volle galop proberen zij de ander met een lans van het paard te stoten. Jousting ontstond in de late middeleeuwen (1000-1250) en bleef populair tot in de zestiende eeuw. Het steekspel was eigenlijk een elitaire topsport. Deelname stond alleen open voor ridders. De deelnemers konden beschikken over personeel, een goed paard, een degelijk harnas en over de vrije tijd om zich te bekwamen in het steekspel.

Tegenwoordig zijn er verenigingen die op recreatieve wijze het jousting beoefenen. Ook is het traditionele ringsteken op deze sport gebaseerd. Jousting is erkend als officiële sport in landen als de Verenigde Staten. In de staat Maryland is het zelfs dé officiële sport.

Grandprix-replay.com/Hoefslag

Foto: Shutterstock

banner-website

Vergelijkbare artikelen

Reacties