Baby overleden na beknelling onder paardenbox

Baby overleden na beknelling onder paardenbox

0 3122
paard oog algemeen

De grootmoeder en de ouders van een Ierse baby die vorig jaar overleed, nadat het klem kwam te zitten onder een verschuifbare deel van een paardenstal, moesten zich deze week voor de rechter verantwoorden. Het ongeluk gebeurde zes dagen voor zijn tweede verjaardag op het terrein van zijn grootmoeder.

Kippen

De kleine Ben zou zijn oma Emily helpen bij het voeren van de kippen. De oma wilde het hok van de kippen open doen, maar deze werkte niet echt mee. Emily gaf een ruk aan de deur, waardoor het hekwerk van een paardenbox dat tegen het kippenhok aan stond omviel. De jongen raakte bekneld en liep ernstige botbreuken op in zijn schedel.

Nalatigheid

De grootmoeder en zijn ouders werden beschuldigd van dood door nalatigheid. Emily deed haar verhaal in de rechtbank: ‘Ik ben met hem het huis ingerend en heb naar zijn vader geroepen om het alarmnummer te bellen.’ De familie schoot te hulp alsmede twee doctoren, maar het kind was op dat moment al bewusteloos.

Met een helikopter is Ben naar het ziekenhuis gebracht, maar kort na opstijgen was de baby overleden. De bevindingen van de artsen kwamen ook ter sprake in de rechtszaal. Zij verklaarden dat de verwondingen overeenkomen met het verhaal. Uit onderzoek, dat de Health & Safety Authority (HSA) korte tijd na het voorval op het terrein uitvoerde, kwam naar voren dat er geen sprake was van nalatigheid.

Ongeluk

De jury oordeelde dan ook unaniem dat het overlijden van de baby een ongeluk was. De rechter sloot de zitten met de woorden: ‘Het is een tragedie als iemand zo jong overlijdt onder deze omstandigheden. Het benadrukt maar weer dat alertheid ten alle tijde geboden is op boerderijen.’

Bron: Independent / Hoefslag

Foto: Remco Veurink 

Reacties