Jaarlijks tienduizend ruiters naar het ziekenhuis

Jaarlijks tienduizend ruiters naar het ziekenhuis

0 1718
paard-gerelateerde verwondingen
foto: Remco Veurink

Jaarlijks eindigen tienduizend ruiters op de Spoedeisende Hulp na een ongeval bij het paardrijden. Dit blijkt uit onderzoek. De resultaten zijn gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De onderzoekers benadrukken onder meer dat beschermende kleding bij het paardrijden echt helpt.

Een vergelijking met andere sporten

Chantal ten Kate van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is een van de onderzoekers. “We waren wel verbaasd dat er zoveel ruiters naar het ziekenhuis moeten. Maar als je het vergelijkt met andere sporten, valt het aantal letselgevallen in de ruitersport nog wel mee. Maar als een ruiter letsel oploopt, is het meteen zwaarder dan de letsels in andere sporten.”

‘Wanneer een ruiter letsel oploopt, is het meteen zwaarder dan bij andere sporten’

Meest voorkomende letsels

Uit het onderzoek van Ten Kate en haar collega’s blijkt dat ruiters vaak hoofd-hersenletsel oplopen. Het zijn vooral kinderen die op hun hoofd terecht komen. “Uit de getallenstudies blijkt dat veertig procent van de ruiters die naar het ziekenhuis moeten, amazones zijn tussen de 10 en 19 jaar oud. In die leeftijdcategorie zijn er ook relatief veel ruiters,” legt Ten Kate uit.

Naar aanleiding van de studie krijgen ruiters het advies om zoveel mogelijk beschermende kleding te dragen. Naast een cap kunnen ook een bodyprotector en betere rijlaarzen zwaar letsel voorkomen.

“Bij de meeste maneges is het dragen van een cap verplicht. Maar bodyprotectors worden maar weinig gebruikt en daar zou nog wel iets aan te doen zijn. De veiligheid neemt dan toe. Ook op het gebied van schoeisel en stijgbeugels is nog veel te winnen, daar is in Nederland bijna geen aandacht voor. Sommige stijgbeugels helpen voorkomen dat je vast komt te zitten. Bij schoeisel is de hakhoogte van belang.”

Valtraining goed?

Tijdens het onderzoek gaven maneges volgens Ten Kate zelf aan dat ze verwachten dat ook valtraingen kunnen helpen om het aantal letselgevallen terug te brengen. “Ik kan me voorstellen dat dit ook een goed idee is”, aldus de onderzoekster.

Bron: RTV Drenthe/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties