Inseminatie met één zaadcel

Inseminatie met één zaadcel

0 494

Er ging zes jaar onderzoek aan vooraf, maar dankzij het Equine Fertility Centre en Maastricht University Medical Center, kan nu ook bij paarden – buiten het lichaam – met slechts één spermacel een eicel bevrucht worden. De eerste veulens lopen al in de wei.

Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI) betekent letterlijk: het inbrengen van één spermacel in de eicel. Het is een manier van IVF (in vitro fertilisatie); bevruchting buiten het lichaam. Bij reguliere IVF wordt de eicel met de spermacellen samen in een petrischaaltje gedaan. Hieruit volgt dan de bevruchting. In de rundveehouderij werden op deze manier al meer dan 400.000 kalveren geboren; bij paarden echter blijkt IVF niet of zeer moeilijk toepasbaar. Het hoe en waarom is voor de wetenschap nog niet duidelijk. Vandaar dat bij paarden uitgeweken zal moeten worden naar ICSI. Hiervoor zijn rijpe eicellen nodig. Deze kunnen uit de eierstokken van de merrie gewonnen worden. Er worden zowel rijpe als onrijpe cellen uit de eierstokken gehaald. Deze zijn dan nog niet klaar voor de ICSI-behandeling. Ze moeten nog een laatste rijpingsfase ondergaan voor bevruchting….

Hoe dat in zijn werk gaat, wat de voor- en nadelen zijn en welke prijskaart eraan hangt, lees je in het aprilnummer van Hoefslag.

Tekst: Femke Tolsma

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties