‘Individueel stallen slecht voor de gezondheid’

‘Individueel stallen slecht voor de gezondheid’

0 1417

Het lijkt een voor de hand liggende conclusie, maar onderzoek heeft nog eens uitgewezen dat het individueel stallen van paarden een negatief effect kan hebben op de gezondheid en het welzijn van het dier. Britse onderzoekers ontdekten dat paarden die alleen stonden, veel meer stress-symptomen vertoonden dan de paarden die in een sociale structuur werden gehouden. Het gedrag van de paarden werd in vier verschillende situaties geobserveerd: individueel op stal, individueel maar met minimaal contact met soortgenoten, met twee paarden op stal en groepsstalling in een paddock.

Het onderzoek wees uit dat de de mest van de paarden die geisoleerd werden gehouden, een hoger gehalte corticosteroïden bevatte, een graadmeter voor stress. Deze paarden waren moeilijker in de omgang, terwijl de paarden in groepen veel meer natuurlijker gedrag vertoonden.
De meeste paarden worden tegenwoordig in een box gehouden. Ook in deze studie werden de paarden vijf dagen in een box gezet, waarna ze twee dagen toegang tot het weiland kregen. De conclusie van de studie is duidelijk: ‘Het isoleren van een paard veroorzaakt stress en heeft een negatieve impact op de gemoedsrust van het paard. Voor mensen kan een stal er veiling en uitnodigend uitzien en de huidige boxen zijn ontworpen in de veronderstelling dat een paard zich hier comfortable in voelt. Bij het houden van één paard per box raakt het dier echter zeer snel gestresst. De huisvesting in groepen lijkt een positief effect te hebben op het dier, waarbij de paarden natuurlijk gedrag en onderling minder irritatie vertoonden. De bevindingen van onze studie zijn niet alleen van toepassing voor gedomesticeerde paardachtigen, maar ook voor de exoten als zebra’s en onagers.’

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties