Ideale leefomgeving vormt karakter paard

Ideale leefomgeving vormt karakter paard

0 458

Paarden die in een betere omgeving leven, ontwikkelen een fijner karakter, leren sneller en zijn over het algemeen beter tevreden. Tot deze conclusie kwamen Franse onderzoekers nadat zij een experiment uitvoerden. De paarden in een goede leefomgeving waren minder snel bang van nieuwe voorwerpen en stonden open voor aanrakingen en menselijk gezelfschap. Ook waren deze dieren nieuwsgieriger.

Deze dieren stonden van 9 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags op stal, waarna ze verder in een kudde op het land leefden. Het voedingsschema was gevarieerd en er werden regelmatig nieuwe objecten in de stal en het weiland geintroduceerd. Drie keer per week mochten de paarden individueel aan de hand een nieuwe locatie onderzoeken.

Weinig levenslust

Voor de studie werden tien paarden van tien maanden oud twaalf weken lang zeven uur per dag in een individuele grote stal met stro geplaatst. Verder stonden zij in een weiland met vriendjes. Drie keer per dag kregen de veulens biks, hooi of fruit en werden zij geintroduceerd aan nieuwe voorwerpen en situaties. Een controlegroep van negen tien maanden oude veulens werden eveneens in individuele stallen geplaatst. Deze dieren stonden op houtsnippers en mochtn slechts drie keer per week even buiten spelen in een individuele paddock. Zij kregen alleen biks en hooi als voer.
Bij vier van de negen paarden uit de controlegroep ontstonden eetproblemen. Ook toonde deze groep over het algemeen weinig levenslust of interactie met mensen. Bij de eerste groep aten alle paarden goed en toonden zij zich alert op hun omgeving.

Conclusie

Volgens het onderzoek bleef het positieve gedrag van de eerste groep nog drie maanden lang doorwerken, wat zou bewijzen dat het een positief effect heeft op de nieuwsgierigheid, de gevoeligheid en het karakter van het veulen. Ook bloedtests wezen dat dagelijkse stimulans gezond is. Niet alleen bevatte het bloed van de eerste groep een lager gehalte van het stresshormoon cortisol, maar ook de celgroei bleek optimaal. ‘Dit bewijst dat verandering in gedrag kan ontstaan door een goede of slechte leefomgeving en van invloed heeft op de biologische en mentale ontwikkeling van het paard.’

Hoefslag/Horsetalk

Reacties