Hout knagen is ongezond

Hout knagen is ongezond

0 3341
Kribbebijten
Kribbebijten

Hout is geen onderdeel van het natuurlijke dieet van een paard, toch zijn er paarden die regelmatig aan een paal of hout knagen. Indien paarden splinters van het hout naar binnen krijgen is de kans aanwezig dat de splinters de maagwand of darmen perforeert. Een ander scenario is koliek, eveneens bestaat de mogelijkheid dat de splinters tussen de tanden blijven zitten en daar voor irritatie en infectie zorgen.

Het vaak knagen aan hout zorgt er voor dat de tanden van een paard excessief afslijten, waardoor het paard al eerder door zijn tanden heen is dat weer mogelijk leidt tot het slecht vermalen van voedsel. Op zijn beurt leidt dit weer tot paarden die slecht op gewicht te krijgen zijn, waardoor het dier mogelijk vroegtijdig overlijdt.

Hout knagen en kribbebijten

Het bijten van hout kan ruwweg onverdeeld worden in twee verschillende vormen:

  • Kribbebijter; Een kribbebijter pakt een voorwerp vast met zijn tanden en zuigt vervolgens lucht aan. Deze paarden vernielen de stal hoogstens door de kracht die zij met hun tanden zetten op het voorwerp. Kribbebijters hebben meestal maagzweren, maar het gedrag kan ook voortkomen uit verveling. Het gedrag lijkt veel op luchtzuigen. Bij het gedrag komt ook endorfine vrij, dat het paard kortstondig een goed gevoel geeft.
  • Houtknagers; Deze paarden eten daadwerkelijk de hout op. Dit kan variëren van boomschors tot elk stukje hout dat zij in hun weide, paddock of stal kunnen vinden. Houten palen dienen regelmatig vervangen te worden aangezien zij steeds dunner raken.

Er zijn een aantal redenen waarom paarden dit gedrag vertonen. Verveling of frustratie, gewoonte en een disbalans in het lichaam. Paarden zijn gemaakt om hele dagen te grazen, hun interne verteringsorganen functioneren het best als zij dit natuurlijke patroon volgen. Paarden die het veelal moeten doen met een stal of paddock krijgen op gezette tijden eten en dit kan leiden tot verveling in de tussenliggende periodes. Uit verveling gaan de dieren dus knagen. Stress kan ook een oorzaak zijn voor het gedrag.

Natuurlijk voedingspatroon

Een paard dient bij voorkeur gedurende de hele dag te kunnen beschikken over kleine beetjes hooi zodat zij hun natuurlijke voedingspatroon zoveel mogelijk kunnen benaderen. Indien paarden onvoldoende beschikken over hooi of gras kunnen zij overgaan tot het knagen van hout. Dit bevredigt de natuurlijke behoefte om te kauwen.

Paarden die dit gedrag eigen hebben gemaakt kunnen mogelijk nog op andere gedachten gebracht worden door het knaagobject in te spuiten met speciale vieze zeep, pasta’s of spray’s. In de wei kunnen de houten objecten ook ingewikkeld worden met plastic.

Het knagen van hout kan een aanwijzing zijn dat het paard niet alle vitaminen en mineralen krijgt dat het nodig heeft. In dat geval dient een dierenarts ingeschakeld te worden. Door middel van een bloedtest kan een dierenarts direct zien of het dier alles krijgt wat het nodig heeft. Ook hier is het mogelijk dat het paard een maagzweer heeft. Dit is alleen te achterhalen door een maagonderzoek.

Voermanagement

Het hebben van een knager kan tot frustratie leiden, maar met wat extra toezicht en werk kan hun gedrag onder controle gehouden worden. In eerste instantie dient, bij het constateren van hout knagen of kribbebijten, de oorzaak direct weggenomen te worden. Alleen in dat geval zal het gedrag nog mogelijk verdwijnen. In alle andere gevallen dient het paard zo min mogelijk in contact te komen met de houten of knaagvoorwerpen. Bij verveling of stress dient het paard genoeg variatie in de dag te krijgen.  Stressfactoren dienen vermeden te worden.

Uit eerder onderzoek blijkt dat kribbebijters die eerst hooi krijgen en daarna hun krachtvoer minder lang tijd besteden aan dit gedrag.

Bron:  Equimed / Hoefslag

Foto: Marjolijn Munnich

Reacties