Hooibrand: voorkom een ramp!

Hooibrand: voorkom een ramp!

0 1707
foto: Remco Veurink

Hooibrand is de nachtmerrie van iedere paardeneigenaar. Ieder jaar gaan, meestal vlak na de oogst, hele schuren tot zelfs complete stallencomplexen in vlammen op. Hoe kun je zo’n ramp het beste voorkomen? Volgens de Amerikaanse voerspecialist Ray Smith heeft het vochtgehalte in het hooi een groot effect op de microbiologische activiteit, de grootste veroorzaker van hooibroei. Producenten zouden moeten waken voor een vochtgehalte boven de 20% voor kleine baaltjes en 18% bij grote of ronde balen. Boven de 16.5% zorgt tevens voor een groter risico op schimmelvorming.

De meeste hooibranden vinden binnen zes weken na het opslaan al plaats. Een vochtig seizoen zou hiervan de oorzaak zijn. Smith is van mening dat paardenaren tijdens de eerste zes weken minstens twee keer per dag de hooitemperatuur moeten controleren om broei voor te zijn. Temperaturen lager dan 54 graden zijn normaal, maar bij hogere metingen moet binnen een aantal uur nogmaals gecheckt worden. Wanneer de temperatuur boven de 65 graden stijgt, zal deze vaak blijven klimmen. Op dat moment is het raadzaam om de balen in de buitenlucht te plaatsen om te luchten. Rond de 80 graden celsius is de kans groot op ontvlamming. Bel dan ook zo snel mogelijk de brandweer.

Bron: Hoefslag/TheHorse

Foto: Remco Veurink

Reacties