Hoog percentage Piroplasmosis besmettingen in Egypte

Hoog percentage Piroplasmosis besmettingen in Egypte

0 122

Een zorgwekkend percentage van equine piroplasmosis is aangetroffen bij paarden en ezels in Egypte. Dit blijkt uit onderzoek. Equine Piroplasmosis is een, door teken overgebrachte, ziekte die voorkomt bij paarden, ezels en muilezels. De teken raken meestal geinfecteerd door twee protozoa: Theileria Equi en Babesia Caballi. De ziekte is vooral bekend in tropische en subtropische gebieden en is één van de meest voorkomende protozoa ziekten bij paarden. De klinische symptomen zijn: (spier)zwakte, koorts, bloedarmoede, gezwollen buik en oppervlakkig ademen. Bij paarden met een acute infectie kan de parasiet voor een onbepaalde tijd in het bloed aangetroffen worden.

Onderzoekers aan de Universiteit van Washington bestudeerden bloedmonsters van 88 paarden en 51 ezels. Hierbij werden vier methodes gebruikt: miscroscopisch onderzoek, een antilichamen-test en twee DNA analyses. Tijdens het microscopisch onderzoek werd in 11.4% van de paarden en 17.8% van de ezels een piroplasmosis infectie aangetroffen. De anti-lichamen test onthulde zelfs bij 23.9% van de paarden en 31.4% van de ezels een piroplasmosis infectie. De eerste DNA test toonde 14.8% van de paarden en 23.5% van de ezels positief voor de protozoa Theileria Equi, maar Babesia Caballi werd niet aangetroffen. De tweede DNA test bepaalde dat 36.4% van de paarden en 43.1% positief werd getest voor T. Equi, tegenover 19.3% van de paarden en 15.7% van de ezels voor B. Caballi.

Het onderzoek naar het hoge percentage besmettingen en het bestrijden en voorkomen van Equine Piroplasmosis gaat verder.

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Foto: Flickr

Vergelijkbare artikelen

Reacties