Hippotherapie effectief voor mensen met hersenverlamming

Hippotherapie effectief voor mensen met hersenverlamming

0 99

Paardentherapie zou een waardevolle aanvulling kunnen zijn voor jonge patiënten met hersenverlamming. Dit blijkt uit Tsjechisch onderzoek. Onderzoekers aan de Universiteit van Palacký en de nationale bond voor therapeutisch paardrijden, sloegen de handen ineen voor deze studie. Patiënten werden verdeeld over twee groepen, waarbij de eerste groep bestond uit 11 jonge vrouwen en drie jongemannen met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. Zij waren pas sinds kort in aanraking gekomen met hippotherapie. De andere groep, zeven meisjes en twee jongens met een gemiddelde leeftijd van 10 jaar. Zij hadden al enige ervaring met hippotherapie.

De eerste oudere groep kreeg een week lang iedere dag 30 minuten lang therapie met paarden, terwijl de jongere groep vijf weken lang dezelfde therapiesessies onderging. Tussendoor werd de aandacht van de patiënten getest doormiddel van een numerieke proef, terwijl ook een verbale overhoring met woordjes werd gedaan. De conclusie van het onderzoek: in beide groepen bleken de meiden en jongens vooruitgang te boeken met de geheugentest. Vooral het kortetermijnsgeheugen maakte sprongen voorwaarts, waarbij de patiënten van beide groepen na iedere sessie hippotherapie gemiddeld 10 nieuwe woorden kon onthouden.

‘Uit onze resultaten blijkt dat hippotherapie een waardevolle aanvulling is voor mensen met een hersenverlamming. Het kan bijdragen aan versterking van het geheugen en de concentratie.’

Lees hier het volledige onderzoek.

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Foto: Remco Veurink

Reacties