“Het is echt iets aparts”

“Het is echt iets aparts”

Dameszadelclub Fleurop gaf gisteren tijdens IICH Groningen een fantastische show. Het zestal Friese paarden met hun, in prachtige blauwe jurken geklede, amazones reden een kür op classic rock muziek.

Pauline Fleurop reed, zoals altijd, voorop en vertelt enthousiast: “Nog steeds ben ik zenuwachtig voor de show. Het is toch een hele verantwoordelijkheid, want je moet wel de goede kant op rijden. Dat ging goed en het publiek was heel enthousiast.  We hadden een ‘molenwiek’ als figuur erin en dat is best moeilijk, maar geef een heel mooi effect.”

Commandant te paard

“Het was op het laatste moment nog best spannend, want één van onze amazones was ziek en viel uit. Toen moest onze commandant op het paard van de deelnemer die ziek was en vanaf het paard de commando’s geven. Maar het is allemaal heel goed gegaan!”

Recht zitten

“We rijden wel vaker shows. Onze mooiste show was tijdens de Stormruiter, dat was echt heel indrukwekkend. Vaak hoor je achteraf van de mensen ‘Wat zagen jullie er mooi uit’ en ‘Wat is het toch knap in zo’n dameszadel’. Het is natuurlijk echt iets aparts en heel anders dan met een gewoon zadel. Sommige mensen kennen het ook helemaal niet. Het is wel even wennen, je moet even je evenwicht zien te vinden. Belangrijk is dat je recht blijft zitten en niet één heup naar voren doet.”

Cane

“Als je met beide benen aan de linkerkant zit, kun je aan de rechterkant van het paard geen beenhulpen geven. Aan die kant kun je dan een zweepje in je hand nemen, maar sommige paarden worden daar een beetje heet van. Voor die paarden bestaat een dikkere leer omklede stok, waarmee je tegen het paard kunt duwen, net als je been. Deze stok heet een cane.”

Nieuwe leden

“Onze club bestaat al sinds 1992 en we zitten net over de Afsluitdijk in Friesland. Mochten er mensen geïnteresseerd zijn en ook een kennis willen maken met rijden in het dameszadel, kijk dan op onze site www.dameszadelclubfleurop.nl. We zijn nog op zoek naar nieuwe leden”, besluit de gedreven amazone. (CdB)

Foto: The Folkertsma

Reacties