Henk van Dijk: “Schreeuwend gebrek aan dierenartsen”

Henk van Dijk: “Schreeuwend gebrek aan dierenartsen”

0 10489
Henk van Dijk
Henk van Dijk

Al meer dan een half jaar is dierenarts Henk van Dijk van dierenartsenpraktijk Midden-Zeeland op zoek naar een nieuwe dierenarts voor de praktijk. “We hebben een vacature voor een erkend paardendierenarts met prima toekomstperspectief, zelfs deelname in de maatschap hoort op termijn bij de mogelijkheden, maar vooralsnog zonder resultaat.”

Teamveterinair

Henk van Dijk is een bekende naam in het paardenwereldje. Niet alleen runt hij zijn eigen dierenartsenpraktijk al 40 jaar, hij was als teamveterinair van de dressuurjeugd van 1997 tot 2017 nauw betrokken bij alle mooie successen van de Junioren en Young Riders. Nadat hij herstelde van een ernstig menongeluk, besloot hij te stoppen als teamveterinair.

Mooi werk

Maar de dierenartsenprakijk zet hij met onverminderde energie en inzet voort. “Het is mooi werk. En heel divers. Het ene moment ben je betrokken bij het veterinair management van de paarden op een (top)sportstal. En het andere moment, belt een particulier je op met een probleem. Vanochtend nog werd ik  bij een Shetlandpony geroepen. Deze had koliek. Dan zit je op je knieën in de blubber, om zo’n beestje te helpen. En als dat dan lukt, dan krijg je er veel voor terug, niet op de laatste plaats van de eigenaren. De Shetlandpony is voor hen net zo belangrijk en waardevol als het topspringpaard van een springruiter. Wat dat betreft is het prachtig werk wat we hier doen, en ik zou het ook niet willen missen”.  Van Dijk kijkt met een glimlach naar buiten, waar zijn praktijk, voorzien van een behandelruimte met alle denkbare apparatuur, is gelegen.

Dierenarts gezocht

Het probleem voor Van Dijk is dan ook niet, dat hij zijn werk niet graag doet, integendeel. Het probleem zit hem erin, dat er bij praktijk Midden Zeeland, al een half jaar lang een vacature is. Werk voor vier dierenartsen, wordt sinds die tijd door drie dierenartsen gedaan. Dat betekent zeven dagen in de week werken, inclusief alle weekend- en spoeddiensten. En dat begint zijn tol zo nu en dan te eisen. “Een half jaar geleden vertrok één van de vier dierenartsen. En tot op de dag van vandaag, lukt het niet deze vacature in te vullen. Dit is een situatie die overigens niet uniek is, maar die je op dit moment vaker tegenkomt. Ook bij andere praktijken dus. Er is een schreeuwend gebrek aan dierenartsen.”

Drie keer zoveel

Hoe komt dat dan? Van Dijk legt uit: “Het probleem is dat er momenteel te weinig dierenartsen beschikbaar zijn, die fulltime willen werken, en hun steentje bij willen dragen in de weekend- en spoeddiensten. Eén van de oorzaken is dat 80% van de afgestudeerde dierenartsen in Utrecht en Gent, op dit moment dames zijn. Ik heb niets tegen dames in ons vak, in tegendeel, maar een gedeelte komt nooit op de arbeidsmarkt als dierenarts. En een ander deel wil wel werken als dierenarts, maar dan parttime, en is beperkt inzetbaar in de weekenden. Op zich ook geen probleem, maar dan heb je wel drie keer zoveel dierenartsen nodig als voorheen. En die zijn er niet, want het aantal dierenartsen dat afstudeert is al jaren gelijk. Dus daardoor ontstaat dat tekort.”

Meer studenten opleiden?

Zou het op lange termijn niet een idee zijn, om meer dierenartsen op te leiden in Utrecht en Gent? “Ja dat zou je op het eerste gezicht misschien denken, maar is ook nog niet zo makkelijk te realiseren. Want alle studenten moeten ook hun stages kunnen lopen. Op dit moment is het aantal stageplaatsen in balans met het aantal studenten. Daardoor worden er jaarlijks van de 800-900 aanmeldingen voor de opleiding in Utrecht, bijvoorbeeld maar zo’n 250 studenten aangenomen.”

Investeringsmaatschappijen

Van Dijk signaleert nog een andere tendens in de wereld van dierenartsenpraktijken. “Steeds meer praktijken worden overgenomen door grote investeringsmaatschappijen, denk aan Evidentia en Anicura. De dierenartsen van zo’n praktijk komen dan in loondienst. Een tendens die je bijvoorbeeld ook ziet bij huisarts- en tandartspraktijken.”

Optimistisch

“Wij hebben de praktijk hier in eigendom, en zouden dat ook graag zo houden. De kandidaat die wij zoeken, kan zelfs in de maatschap komen. Wij zoeken dan ook een dierenarts die dat ook ambieert. En ook al is het het afgelopen half jaar niet gelukt, er eentje te vinden, ik blijf optimistisch.  Ik ben ervan overtuigd dat onze nieuwe dierenarts er wel is, maar zich nog niet realiseert dat hij bij ons terecht kan. Misschien leest hij dit artikel wel, en dan nodig ik hem van harte uit om te reageren”, besluit van Dijk positief het gesprek.

Bron & foto: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

 

Reacties