Help, de pollen zijn weer in de lucht!

Help, de pollen zijn weer in de lucht!

Fijn hoor, die lente na een lange winter! Het gras groeit weer en je paard kan de wei weer op. Helaas betekent het ook dat er weer pollen komen. En dat is niet leuk voor paarden met een pollenallergie en de zogenaamde ‘head shakers‘. Heb jij ook een hoofdschuddend en misschien wel neusschurend paard?

Headshaken bij paarden kent diverse oorzaken en omdat veel paarden meer klachten in het voorjaar laten zien, wordt gedacht dat een pollenallergie misschien wel een rol speelt. Geef je medicijnen? Begin er dan op tijd mee. Sommige middelen hebben tijd nodig om optimaal te werken.

Pollenmasker

Een ‘pollenmasker’ is onmisbaar voor veel headshakers. Zodra de eerste zonnige en warme dagen aanbreken en het gras groeit begint het schudden en headbangen vaak al. Een pollenmasker is echt de moeite van het proberen waard, want het zorgt bij veel paarden voor verlichting.

Neusnetje

Schudt je paard erg veel, dan is rijden niet altijd mogelijk. Sommige paarden reageren goed op een neusnetje. Een neusnetje houdt geen pollen tegen, maar geeft wat druk op de neus wat sommige paarden prettig vinden. Gaat het regenen? Fijn, dan worden de pollen ‘tijdelijk’ weggespoeld. Dat biedt verlichting voor je paard en rijden is dan soms wel mogelijk. Een neusnetje is op wedstrijden toegestaan. In het KNHS Algemeen Wedstrijdreglement artikel 26.7 lees je er meer over.

Logboek

Tip: houd een logboek bij waarin je alle symptomen noteert. Zo zie je in welke periode de klachten verergeren of juist afnemen. Vervolgens kun je uitzoeken welke planten bloeien in de periode dat de klachten heviger zijn en in die periode je paard bijvoorbeeld wat meer op stal houden. Maar ook andere factoren kun je hierin meenemen: was het zonnig of stond er veel wind? Heeft het schudden een relatie tot eten? Zo kun je zaken die voor jouw paard triggers zijn misschien vermijden. Denk hierbij aan:

  • Als je paard alleen schudt als hij op de weide komt, is het een idee om eens te zien wat er gebeurt als je hem op de paddock houdt en contact met gras vermijdt. Of als je hem ’s nachts buiten zet in plaats van overdag.
  • Soms is verhuizen helaas noodzakelijk als er veel bomen/planten zijn waar je paard overgevoelig voor is; misschien een proefperiode bij een vriendinnetje aan het strand?
  • Schudt hij minder in de binnenbaan? Dan kun je wat vaker binnen rijden.

Wanneer naar de dierenarts?

Heeft je paard extreme klachten, bijvoorbeeld met de neus over de grond schuren, ongecontroleerd slaan met het hoofd of apathisch met het hoofd naar de grond staan? Kijk dan of je paard comfortabeler is in een (donkere) stal. Realiseer je dat dit waarschijnlijk meer is dan een beetje ‘hooikoorts’. Hoofdschudden kun je vergelijken met aangezichtspijn bij mensen. Als je paard erg veel klachten heeft, of 24 uur per dag in een donkere stal moet staan om er geen last van te hebben, neem dan contact op met je dierenarts. Er zijn diverse diagnostische technieken zoals het verdoven van de aangezichtszenuw en ook een nieuwe behandeling door stimuleren van de aangezichtszenuw die soms het proberen waard zijn.

Bron: KNHS

Foto: Shutterstock

Reacties