Hebben therapiepaarden last van stress?

Hebben therapiepaarden last van stress?

0 124

Onderzoekers aan de Universiteit van Washington wilde weten in hoeverre therapiepaarden stress ervaren tijdens hun werkzaamheden.

Paarden worden al jaren gebruikt als therapiepaarden. De paarden die hier geschikt voor zijn, moeten beleefd en rustig zijn en alle ruiterfouten vergeven. Niet alle paarden die aan deze kenmerken voldoen kunnen echter de stress die gepaard gaan met hun taken volstaan. “De eisen die gesteld worden aan de paarden kunnen stress veroorzaken en een paard minder goed laten presteren. De therapie kan verslechteren en het risico voor de ruiters kan groter worden.” aldus de onderzoeksleider.

In haar studie onderzocht ze 21 therapiepaarden die 120 uur aan therapeutische rijlessen moesten volbrengen. Zij resulteerde als volgt:

  • Likken, kauwen, zwaaien met de staart en het plat leggen van de oren zijn 46,5% van de stressgerelateerde gedragingen die de paarden lieten zien.
  • 25,5% van de geobserveerde gedragingen waren vermijdende gedrag, zoals langzaam of juist gehaast zijn en het niet goed reageren op de hulpen.
  • Gedrag zoals weglopen, met het hoofd zwaaien of op het bit kauwen gebeurde vaak tijdens het opstappen.
  • Paarden die al langere tijd als therapiepaarden werkten, vertoonden minder stressgerelateerd gedrag, maar meer vermijdend gedrag.
  • Het ruitergedrag was een belangrijke bron voor stress: 33% van de paarden reageerden op teugeldruk, ongelijk verdeeld gewicht en beenhulpen.

Foster meldt: “Deze gedragingen hebben effect op de ervaringen van de ruiter. Ik adviseer om bij sommige paard-ruitercombinaties hulpmiddelen te gebruiken die de balans van de ruiter verbeteren en de teugeldruk verminderen.”

Foto: Remco Veurink
Bron: The Horse

Reacties