Happy paard door hooi anders aan te bieden

Happy paard door hooi anders aan te bieden

Ruwvoer

Het gedrag en het welzijn van het paard kunnen drastisch veranderd worden door hun hooi op een andere manier aan te bieden, aldus een onderzoeksteam in Frankrijk.

In totaal waren 24 ruinen en 14 merries bij het onderzoek betrokken. De paarden waren in boxen van 3×3 meter gehuisvest en stonden op stro. Elk paard had een automatische drinkbak, en alle paarden dezelfde hoeveelheid hooi per dag, 9 kilo.

Natuurlijke graasgedrag imiteren

Hoepels en slowfeeders zijn ontworpen om de kauwtijd te verlengen en zo het natuurlijke graasgedrag van het paard imiteren. De paarden kregen hun hooi op drie manieren aangeboden: in een hoop in de stal, in een hooinet of in een plastic slowfeeder. Dit was een zogenaamde Pacefeeder, een rechthoekige 78cm hoge plastic container waar het hooi in zit, met een ‘deksel’ met ronde gaten erin.

Slowfeeder

De paarden kregen elke ochtend hun hooi, de hele ochtend in de slowfeeder en ’s avonds op de stalbodem of in het hooinet. De onderzoekers ondervonden zoals verwacht dat de voertijd met de slowfeeder flink verlengd werd. Het hooinet leverde frustratie en onvriendelijk gedrag op. De slowfeeder verminderde ongewenst gedrag, zoals oren in de nek leggen zodra iemand hen stoorde tijdens het eten. De paarden werden vriendelijker als ze aten uit de slowfeeder.

Vriendelijker

Elf uur nadat het gegeven was, zat er nog altijd hooi in de slowfeeder, zonder dat het tot frustratie leidde. Zowel met als zonder hooinet was het hooi vier uur nadat het gegeven was al op.

Lees het volledige artikel.

Horsetalk/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties