Waarom het dragen van handschoenen verstandig is

Waarom het dragen van handschoenen verstandig is

0 9426
David Will - Mic Mac du Tillard World Equestrian Festival, CHIO Aachen 2015 © DigiShots

Dat het dragen van handschoenen bij het longeren of geleiden van een paard verstandig is, weten we vast allemaal. Maar dat ook de sluiting van een halstertouw of hengstenketting schade kan toebrengen, had freelance-groom Gail Marsh vast niet gedacht toen ze haar handschoenen uit deed.

Ze weet nog steeds niet wat er precies gebeurde, maar toen Marsh afgelopen weekend een hengstenketting los klikte, ging de sluiting daarvan dwars door haar vinger. Een bizar ongeluk, waarvan niemand zich kan voorstellen hoe zoiets toch mogelijk is.

‘Dat is onhandig’

Marsh liep met een paard op de renbaan van Salisbury omdat de vaste groom met zwangerschapsverlof was. Ze klikte de ketting los van één kant van het bit, waarna het mis ging. ‘Ik snap het echt niet. Dit had niks te maken met het paard, hij deed gewoon normaal. Ik maakte de ketting los zoals altijd, maar om de één of andere reden ging de sluiting dwars door mijn vinger’.

In eerste instantie dacht Marsh dat ze zich geschaafd had, aangezien ze amper pijn had. ‘Daarna realiseerde ik me dat die sluiting door mijn hand was gegaan en dacht ik “dat is onhandig”. Gelukkig was er iemand in de buurt die de sluiting aan de andere kant van het bit kon losmaken. Je moet er niet aan denken dat het paard was gaan trekken, maar hij was hartstikke braaf.’

Twee operaties

Marsh wilde zichzelf bevrijden, maar werd doorverwezen naar de eerste hulp. Toen ze daar aankwam kreeg ze te horen dat ook zij het niet aandurfden, en werd ze doorverwezen naar het ziekenhuis. Twee operaties waren er nodig om de klip te verwijderen en de schade aan Marsh’ vinger te herstellen. Ze kwam er vanaf met een paar hechtingen en heeft geen blijvende schade opgelopen. Inmiddels kan ze – met handschoenen aan –  haar eigen paarden alweer verzorgen.

Andere sluiting

‘Mensen blijven me vragen waarom ik geen handschoenen aan had. Maarja, die zijn zo lomp en ik had ze net even uit gedaan zodat ik de deken van het paard af kon doen en de jockey kon helpen bij het opstijgen. De eigenaren vroegen me of ik ze nog wel wilde helpen bij de paarden. Dat wil ik wel hoor, maar ik denk wel dat ik een ketting met een andere sluiting ga gebruiken!’

Bekijk hier een foto. Let op, de foto kan als schokkend ervaren worden.

Bron: Horse and Hound|
Foto: DigiShots

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

 

 

Vergelijkbare artikelen

Reacties