Grote Paardensportonderzoek: ‘Ruiters zijn op zoek naar beleving’

Grote Paardensportonderzoek: ‘Ruiters zijn op zoek naar beleving’

0 239

De KNHS heeft in 2015 een uitgebreid onderzoek gedaan onder Nederlandse paardensporters. Daarbij zijn ruim zevenduizend paardenliefhebbers, KNHS/FNRS-leden en niet-leden gevraagd naar hun interesses en keuzes op hippisch gebied. Uit de enquête zijn diverse resultaten gekomen die van belang zijn om de KNHS-beleidslijnen voor de toekomst te versterken.

Een belangrijke en mooie conclusie uit het onderzoek is dat paardensporters gepassioneerd zijn en op zoek zijn naar beleving. Paardensporters is passie voelen en passie delen met gelijkgezinden. Boven alles en ongeacht de vorm van paardensport, kiezen ze voor de omgang met het paard. Paardensporters zijn vaak al op jonge leeftijd meerdere uren per week met paarden bezig. Dit gebeurt op verschillende locaties en in allerlei verschillende vormen, want vooral niet-leden beschikken over zeer diverse typen paarden. Op jongere leeftijd zijn paardensporters voornamelijk op een manege of vereniging te vinden, vaak onder begeleiding van een instructeur. Op latere leeftijd is 50% van de paardensporters toch liever alleen actief en rijdt vaker in de vrije natuur.

Dressuur en buitenrijden populair

Dressuur en buitenrijden blijven erg populair en daarnaast worden steeds vaker andere disciplines uitgeprobeerd. Ook nieuwe vormen van paardrijden zoals bitloos rijden, TREC, working equitation en vrijheidsdressuur winnen aan populariteit. In de leeftijdscategorie tot 30 jaar zijn eventing en springen het meest populair. Paardensporters vanaf 45 jaar zijn voornamelijk actief in de mensport. De bij de KNHS en FNRS-aangesloten paardensporters zien paardensport vooral als een sportieve uitdaging, terwijl de ongebonden sporter over het algemeen meer de mentale ontspanning zoekt. Kennis en kunde rond het paard staan voor alle paardensporters centraal, vooral over welzijn, gedrag en de ‘juiste’ manier van paardrijden. De interactie met andere paardensporters, zowel direct en online, speelt daarbij een grote rol.

Veeleisend

Door het relatief hoge opleidingsniveau en de vaak uitdagende beroepskeuzes zijn paardensporters veeleisend als het gaat om de invulling van hun schaarse vrije tijd. En het lijkt vanzelfsprekend, maar paardensporters beoefenen de sport in grote mate voor hun plezier. Bij de meeste andere sporten zijn drijfveren als gezondheid of verplichtingen naar een team ook veel vaker een reden om in beweging te komen. Een mooie conclusie is ook dat de KNHS grote bekendheid geniet bij de paardensporter en haar leden doorgaans tevreden zijn.

Bron: KNHS

Foto: Diana Bloemendal/Imadia

Reacties