Gratis bloedtest hoefbevangenheid

Gratis bloedtest hoefbevangenheid

0 42

Boehringer Ingelheim stelt paardeneigenaren in de gelegenheid om in de maanden september en oktober hoefbevangen paarden gratis te laten onderzoeken op pituitary pars intermedia dysfunction (PPID) door middel van een bloedtest. PPID, ook wel de ziekte van Cushing genoemd, is in veel gevallen namelijk de oorzaak van hoefbevangenheid.

Een pijnlijke aandoening

Hormoonafwijkingen, zoals PPID en equine metabole syndroom (EMS), zijn in meer dan 80% van de gevallen verantwoordelijk voor de aanwezigheid van hoefbevangenheid. Paarden met zo’n hormoonafwijking hebben een verhoogd risico deze voetaandoening te ontwikkelen tijdens het grazen op ‘vette‘ weiden.

Hoefbevangenheid is een zeer pijnlijke ziekte die zich kan uiten in ‘trippelen’, op de achterbenen staan, langdurig liggen of kenmerkende ‘hoefringen’ en kan zelfs zo ernstig zijn dat het laten ‘inslapen’ van het paard de enige resterende optie is.

PPID kan zich ook op andere manieren uiten. Een lange en/of krullerige vacht, sloomheid, prestatieverlies, veel drinken en plassen, vermageren en verhoogde vatbaarheid voor infecties worden regelmatig bij paarden met PPID gezien.

Gratis bloedtest in september en oktober

Hoefbevangenheid voorkomen is beter dan genezen en daarom is het belangrijk om samen met de dierenarts op zoek te gaan naar de oorzaak ervan. Boehringer Ingelheim helpt daarbij door in september en oktober een bloedtest te vergoeden waarmee PPID kan worden aangetoond. Voor meer informatie over deze campagne kunt u terecht op www.ppidbijpaarden.nl of door contact op te nemen met uw dierenarts.

Persbericht, bewerkt door Hoefslag

 

Reacties