Op goede voet?

Op goede voet?

0 93

Hoeven waar stukjes afbrokkelen: ze bezorgen menig eigenaar hoofdbrekens. IJzers die niet vast blijven zitten aan de afbrokkelende voet, hoeven waar hele stukken afvallen… Het is een veelvoorkomende kwaal. Hoewel het misschien pietluttig klinkt, is het belangrijk te weten of het paard ‘gebrokkelde hoeven’ of ‘brokkelhoeven’ heeft. Bij de laatste categorie laten de hoornpijpjes van de hoef en de tussenhoornstof los van elkaar. Over de oorzaak zijn wetenschappers het nog niet helemaal eens, de behandeling is behoorlijk complex.

Dan hoefscheuren. Hoewel ze vaak door achterstallig onderhoud ontstaan, is dat lang niet altijd het geval. Overdag in een nattig weiland of paddock gevolgd door een nacht op stal in een box met vochtonttrekkende houtkrullen bezorgt menig paard hoefkloofjes. Gevolg: veel kleinere krimpscheurtjes waarbij de kans op een hoefzweer flink toeneemt. Dan zijn er nog ongedurige typetjes die met de benen tegen de staldeur schoppen en zichzelf daarbij een hoefbeschadiging bezorgen.

Het mag duidelijk zijn dat hoefsmeden heel wat hoeven voorbijkomen, met bijbehorende issues. In Hoefslag 2 besteden we aandacht aan de drie meest voorkomende hoefproblemen, de oorzaken ervan en de beste behandeling.

Hoefslag 2 is nu verkrijgbaar .

Foto: Jessica Pijlman

Reacties