Giftige plant in paardenhooi

Giftige plant in paardenhooi

0 208

Begin van deze week werd bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer een monster hooi aangeleverd voor onderzoek. Het monster kwam uit een grote partij natuurhooi, die geïmporteerd was vanuit Duitsland (de Eiffel).

Een deel van deze partij is geleverd op een stoeterij in Brabant waar het gedurende circa vier weken is gevoerd. Er zaten onbekende planten in, die de meeste paarden lieten liggen. Twee dieren aten echter wel alles op: zij werden na een week of vier ziek. Het ene paard kreeg koliek, werd apathisch en is geëuthanaseerd, het andere paard kreeg diarree en bleef leven. De rest van de dieren heeft tot op heden gelukkig geen klachten.

De onbekende planten in het hooi bleken Herfsttijloos (Colchicum autumnale) te zijn. Herfsttijloos is in Nederland hoogst zeldzaam maar komt in zuidelijkere gebieden veel voor. De plant is giftig voor meerdere diersoorten, waaronder het paard. Ze bevat colchicine wat onder meer schadelijk kan zijn voor ongeboren veulens, irriterend is voor de slijmvliezen, diarree veroorzaakt en problemen kan opleveren met de nierfunctie en het centraal zenuwstelsel. Uiteraard is de leverancier van het hooi ingelicht.

Het is nog niet duidelijk of de partij hooi in zijn geheel reeds achterhaald is, de NVWA is momenteel druk bezig dit uit te zoeken. De Sectorraad Paarden adviseert om bij ruwvoer waaraan getwijfeld wordt, deze te laten onderzoeken. De dierenarts kan voor informatie contact opnemen met de GD (0900-1770 optie 5)

Klik hier voor een foto van de betreffende plant en een foto van de plant in gedroogde vorm.

Sectorraadpaarden/Hoefslag

Reacties