Giftig plantje teistert nog steeds Stal Bria

Giftig plantje teistert nog steeds Stal Bria

0 321

Een partij hooi waarin het giftige plantje herfsttijloos zat, heeft volgens eigenaren Wil en Isabel van Gisbergen een slagveld aangericht in hun Stal Bria in Hooge Mierde. Sinds maart zijn twee paarden, Voice 4 en Dancing Bria, en een pasgeboren veulen overleden

Tachtig procent van de dertig paarden in hun stal vertoont volgens Isabel apathisch gedrag en staat wiebelig op de benen na eten van het hooi.

Duitse Eiffel

De partij hooi was afkomstig uit de Duitse Eiffel, waar herfsttijloos volop groeit. “Daar is iedereen er alert op”, zegt Wil. In Nederland komt de giftige plant nauwelijks voor. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is dit het enige geval in Nederland waarbij paarden ziek geworden zijn na eten van hooi met herfsttijloos.

Onzeker of paarden beter worden

“We hebben er vijftien jaar lang voor gewerkt om op topniveau te fokken. Voor ons gevoel kunnen we de paarden nu niet verkopen of laten dekken”, zegt Isabel van Gisbergen. “We weten niet of de paarden er bovenop komen. In het slechtste geval kan de schade oplopen tot tonnen.”

Het zal lastig worden om onomstotelijk te bewijzen dat vergiftiging de doodsoorzaak van de paarden is, beseffen Wil en Isabel van Gisbergen. Inmiddels hebben ze hun hoop gevestigd op een zelfstandig veterinair internist en de Universiteit van Zürich die zich over hun zaak gebogen hebben.

ed.nl/Hoefslag

Reacties