Geval van Equine Infectieuze Anemie in district Verden

Geval van Equine Infectieuze Anemie in district Verden

0 277

In het Duitse Hagen-Grinden (district Verden) werd donderdag de ziekte EIA (Equine Infectious Anemia) bij een paard vastgesteld. Het dier moest worden geëuthanaseerd. Er is een spergebied met een straal van één kilometer rond de getroffen stal vastgesteld om verdere verspreiding van het gevaarlijke virus te voorkomen. Bloedonderzoek op alle overige paarden was negatief.

Vervoersverbod

Er is bepaald dat de komende drie maanden een vervoersverbod geldt. Alle paarden binnen het gebied worden de komende dagen klinisch en serologisch onderzocht. De betrokken bedrijven zijn hierover geïnformeerd. Een opheffing van het verbod zal niet plaatsvinden totdat een bloedtest aan het einde van de periode van drie maanden een negatief resultaat geeft bij alle paarden.

Onduidelijk

Waar het virus in Hagen-Grinden vandaan komt is nog onduidelijk. Het EIA virus, dat gerelateerd is aan het humane HIV virus, wordt niet overgedragen door eenvoudig stalvliegen, maar waarschijnlijk door bloedzuigende paardenvliegen of besmette injectienaalden, chirurgische instrumenten of toediening van bloed.

Geen behandeling

EIA is een virale ziekte met symptomen als koorts en zenuw-, hart- en/of bloedproblemen. In sommige gevallen kent de ziekte een dodelijke afloop, maar de meeste dieren vertonen nooit ziekteverschijnselen. Stress kan de ziekte echter wel activeren. Er bestaat geen behandeling of vaccin. Besmette dieren worden meestal geëuthanaseerd om verdere verspreiding te voorkomen. In 2012 en 2013 werden besmettingen vastgesteld in het Belgische Luik.

EIA moet altijd worden gerapporteerd bij de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE).

Bron: Pferderevue

Foto: Shutterstock

 

Vergelijkbare artikelen

Reacties