‘Resistentiegevaar bij aarsmadenbesmetting’

‘Resistentiegevaar bij aarsmadenbesmetting’

0 927

Paarden lopen steeds meer kans op een aarsmadenbesmetting. Dat is de boodschap van dierenarts Edd Knowles tijdens het jaarlijkse British Equine Veterinary Congres (BEVA) in Engeland. Recente studies wijzen weliswaar uit dat het risico niet groeiende is, maar Knowles wijst dit naar het rijk der fabelen. ‘Het lijkt er steeds meer op dat aarsmaden resistent worden voor ons arsenaal aan ontwormingsmiddelen. Voorheen werden besmettingen vaak bij jonge paarden gediagnosticeerd, maar tegenwoordig zijn het ook steeds vaker oudere paarden die last krijgen van deze parasiet.’

Een volwassen aarsmade is wit en kan tot 15 centimeter lang worden. De vrouwelijke aarsmade legt gele eitjes rond de anus van het paard. De eitjes ontwikkelen zich in de mest, waarna deze binnen drie tot vijf dagen besmettelijk worden. Naast staartschuren kan ook koliek een symptoom van een besmetting betekenen.

‘Ook na behandeling met Ivermectine of Moxidectine kan een aarsmade aanwezig blijven bij het paard. Alleen een uitgebreide behandeling met Mebendazole zorgde tot nu toe voor een sterke afname van de eitjes. Volwassen aarsmaden kunnen worden uitgeroeid met Pyrantel of Oxfendazole. Ik adviseer drie keer een dosis Pyrantel Embonate of Mebendazole met twee tot drie weken interval voor de hardnekkige gevallen,’ aldus Knowles.

Bron: Hoefslag/Horseandhound

Foto: Remco Veurink

Reacties