Geen stress van stroom in de wei

Geen stress van stroom in de wei

Zwitserse onderzoekers hebben vastgesteld dat paarden geen stress ervaren door op omheinde wei of paddock met stroom te staan. Dit blijkt uit een onderzoek dat zij vorig jaar publiceerde. Zij hebben eveneens gekeken of er meer stress ontstaat als paarden achter een houten omheining staan. Ook dat blijkt niet het geval.

Afstand

Volgens de onderzoekers is het wel zo dat paarden over het algemeen meer afstand houden tot de omheining als daar stroom op staat.  Hiermee gaat er een deel van de leefruimte verloren. De onderzoekers zagen dat de paarden 50cm verder van de stroomdraad wegblijven ten opzichte van een houten omheining. Als een paard dus al in een kleine wei of paddock staat gaat er een aanzienlijk deel van de gebruikersruimte verloren. De onderzoekers zagen in hun onderzoek ook dat paarden in kleinere paddocks minder rollen, mogelijk heeft dit te maken met het onder stroom staan van de omheining.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat er geen verschil in stress is in verhouding tot het formaat van de paddock. Al blijkt dat paarden wel de neiging hebben om meer stressgerelateerd gedrag vertonen in kleinere paddocks, ongeacht of hier stroom op stond.

Uitzondering

De onderzoekers geven aan omheining waar stroom op staat prima gebruikt kan worden en geen schade toebrengt aan het welzijn van het paard. Er is echter een mogelijke uitzondering. De onderzoekers hebben zich gericht op individuele huisvesting, niet op groepjes paarden binnen een bepaalde afmeting. Zij geven dan dus ook aan dat het mogelijk is dat paarden die lager in rang staan in een groep mogelijk naar de buitenkant van de groep wordt gedreven. Als die paarden dan te dichtbij de omheining moeten staan kan er wel stress optreden.

In Zwitserland is wettelijk bepaald dat de afmeting van een paddock minimaal 24 a 36 m2 behoort te zijn. De onderzoekers houden dat aan als de minimale ideale afmeting. Voor groepen paarden hoort de afmeting zodanig groot te zijn dat de laagst in rang geplaatste paarden ook vrij kunnen bewegen zonder verbannen te worden naar de zijkanten.

Bron: The Horse / Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 17)

Reacties