‘Geen reden tot zorg om Hendra vaccin’

‘Geen reden tot zorg om Hendra vaccin’

0 67

De Australische Vereniging van Dierenartsen maakt zich zorgen over commentaar op social media over de veiligheid van het Hendra vaccin. Op diverse internetpagina’s staat te lezen dat de enting niet zou werken en de bijwerkingen ernstig gevaar opleveren voor de gezondheid van het paard. Volgens de veterinairen valt dit echter mee. De enting zou volgens hen wel degelijk werken en de bijwerkingen zijn slechts mild. Ondertussen zijn al meer dan 300.000 paarden geënt tegen deze zoönose, die overdraagbaar is van dieren op mensen.

Geen reden tot onrust

‘We zijn bezorgd over het commentaar op social media over de veiligheid van het Hendra vaccin,’ aldus een woordvoerder. ‘Paardeneigenaren in risicogebieden krijgen foutieve informatie voorgeschoteld en baseren hun mening op misleidende data. Dit kan ervoor zorgen dat gevaarlijke situaties ontstaan. Het Hendra vaccin kan levens redden. Het klopt inderdaad dat bij sommige gevaccineerde paarden een tijdelijk zwelling of stijve nek kan optreden, maar dit verschilt niet met een stijve arm na een enting bij mensen. We moeten het wel in perspectief houden. Massahysterie is echt onnodig. Het gaat niet om een serieuze reactie op de enting en dit kan bij iedere vaccinatie voorkomen. De afgelopen jaren zijn er 320.000 paarden ingeënt en de gevaren zijn minimaal. Vertrouw niet op paniekzaaiende berichten op internet, maar praat met je veearts en lees informatie over mogelijke allergische reacties op entingen. Voor iedere 500 entingen lopen slechts één of twee paarden een tijdelijke zwelling of stijve nek op. Dit is altijd tijdelijk en het probleem lost zich binnen enkele dagen vanzelf op. Er is echt geen reden tot zorg.’

Hendra is een zeldzaam virus dat niet alleen effect op paarden, maar ook op mensen kan hebben. De symptomen zijn onder meer ademhalingsmoeilijkheden, koorts en verlamming. Naast paarden zijn er ook al mensen overleden aan deze ziekte.

Ondertussen heeft de Australische paardensportbond (EA) een panel samengesteld dat de risico’s van het Hendra virus voor wedstrijden in kaart moet brengen. De resultaten van dit onderzoek zullen medio juli 2015 bekend worden gemaakt.

Hoefslag/Horsetalk

Vergelijkbare artikelen

Reacties