GDF: nieuwe paardenziektes

GDF: nieuwe paardenziektes

0 121
Arti-Cell forte

Prof. Dr. Marianne Sloet, specialiste Inwendige Ziekten aan de Universiteit van Utrecht en veterinair adviseur van de KNHS, waarschuwt op het Global Dressage Forum voor opkomende paardenziektes in Europa. De drie ziekten die in de toekomst mogelijk onze kant op komen zijn Afrikaanse Paardenpest, Equine Infectious Anaemia (EIA-virus) en West Nijl Virus. Ze hebben een hoog sterftecijfer en zijn moeilijk te herkennen.

De Afrikaanse Paardenpest bevindt zich nu nog enkel in zuidelijk Afrika, maar wordt overgedragen via insecten, dus kan gemakkelijk worden verspreid. De symptomen lijken erg op die van een simpele griep. Er is geen vaccinatie voor en geen medicatie. Hetzelfde geldt voor het EIA-virus, dat zelfs al in Engeland voorkomt. Het West-Nijl Virus wordt overgedragen door muggen en is ook gevaarlijk voor mensen. Bij besmetting kan het paard symptomen als koorts, koliek en ataxie vertonen. Voor deze ziekte bestaat inmiddels een goed en veilig vaccin. Verwacht wordt dat het virus snel deze kant op komt, dus is het ten zeerste aanbevolen je paard hiertegen in te enten.

Niet alleen de insecten maken het moeilijk de ziektes in toom te houden. De reglementen in Europa zijn niet overal hetzelfde, waardoor in sommige landen slecht wordt ingegrepen bij een uitbraak. Gelukkig hanteren onze buurlanden wel strenge maatregelen. Het is en blijft echter voor iedere paardeneigenaar van belang op de hoogte te zijn. (Koosje Mulders)

Bron: Hoefslag

Reacties