Hoe om te gaan met een peesblessure?

Hoe om te gaan met een peesblessure?

0 3347

Blessures aan de pees leiden altijd tot een lange revalidatieperiode met als eindresultaat een pees die nooit meer van dezelfde kwaliteit zal zijn. Meer kennis over peesblessures kan helpen om deze in een vroeger stadium te ontdekken en erger te voorkomen. Dierenarts Franklin Lashley, auteur bij Paardenarts.nl, legt uit.

Een pees is de verbinding van een spier met het bot, hoewel we verbindingen tussen twee botten (eigenlijk een ligament) ook vaak een pees noemen. Pezen bestaan uit lange collageenvezels die samen een bundel vormen, die met andere bundels weer grotere bundels vormen. Door deze ordening is een pees in staat om op een elastische manier grote trekkrachten te weerstaan. Pezen kunnen onder andere beschadigd raken als deze bundels hun elastische grens voorbij worden gerekt. Bijvoorbeeld door plotselinge kracht door landing na een hindernis of bij racepaarden op volle snelheid. Meestal beschadigt de pees echter steeds een klein stukje, ongemerkt, totdat de kleine beschadigingen samen een scheur veroorzaken.

Ken je paard

De eerste stap om peesblessures in een vroeg stadium op te merken, is je paard goed te kennen. Ken de basis van zijn anatomie en controleer met dat in het achterhoofd elke dag zijn benen. Is er een onderhuidse zwelling? Is dat op een plek waar deze veroorzaakt kan zijn door belangrijke structuren die beschadigd zijn? Sommige zwellingen verdwijnen met een paar dagen stappen en koelen; dit geldt ook voor sommige zwellingen van peesblessures. Dat de zwelling afneemt betekent niet automatisch dat het been weer volledig belastbaar is. Pijnlijkheid is vaak geen goede graadmeter voor een blessure; de meeste soorten peesblessures zijn namelijk niet pijnlijk, tenzij het een aanhechtingsblessure betreft of op een plek zit waar de zwelling

een pijnlijke druk geeft. Bij twijfel kan klinisch onderzoek door een gespecialiseerde paardenarts, aangevuld met beeldvorming van het been, duidelijkheid geven.

Hoe frustrerend het ook is om een paard met een peesblessure te hebben, het wordt nog veel frustrerender als deze pees opnieuw geblesseerd raakt. Een eigenaar kan er veel aan doen om herhaling te voorkomen. Meer over bovenstaande, behandeling én hoe je de kans op herhaling tot een minimum kunt beperken, lees je in het januarinummer van Hoefslag.

Tekst: Franklin Lashley

Foto: Paardenarts.nl/De Raaphorst

Reacties