Fries paard is exportsucces

Fries paard is exportsucces

0 63
fries

Het Friese paard groeit uit tot een daverend exportsucces. Er gaan tegenwoordig meer exemplaren van het enige autochtone Nederlandse paardenras naar Mexicaanse kopers dan naar alle Europese landen samen – afgezien van Duitsland. „Dit is het meest onderschatte exportproduct van Nederland.” Dat zegt Cees Roozemond, voorzitter van het stamboek KFPS, na een geslaagde promotie- en keuringsreis.

„Alleen Mexico is al een markt van zeker $100 miljoen”, schat de paardenkenner na keuringen in Guadalajara en Mexico-Stad. Zo’n vierduizend friezen vonden reeds hun weg naar het Midden-Amerikaanse land, waar de paarden vooral worden gebruikt voor dans op rancheromuziek. „Gemiddeld kost een merrie misschien $30.000, een tophengst $50.000. Maar in Guadalajara vertelde men me dat áls het goed danst, Mexicanen zo $100.000 tot $150.000 neertellen voor een fries.”

Het unieke ras gaat inmiddels naar zo’n 70 landen, waarbij naast Mexico markten als Zuid-Afrika, Rusland en China erbovenuit steken. Maar Brazilië en Colombia zijn ook veelbelovend. Roozemond: Zo’n 90% van de verkochte friezen komt van Nederlandse fokkers. Het KFPS telt 15.000 leden waarvan de helft over de grens. „Ook die buitenlandse koper is geïnteresseerd in registratie bij het KFPS in Drachten. Want de waarde van zijn paarden, en hun nakomelingen, is afhankelijk van de keuringen door onze keurmeesters. Het gaat om passie, emotie, maar ook om veel geld.’’

Tractoren

In de jaren zestig stierf het Friese paard bijna uit. Tractoren namen hun rol op de boerderij over en de Friese trots, met de glanzende zwarte kleur, lange manen en behaarde voeten, leek uitgerangeerd. Nu is het omgekeerd. Roozemond vraagt zich bezorgd af of de fokkerij de groeiende vraag wel aankan. De wereldwijde interesse maakt de markt krapper. Na een piek rond 2008 van zo’n 8200 dekkingen per jaar, daalde het aantal jaarlijkse nieuwe veulens tijdens de economische crisis tot de helft. „De kostprijs van een veulen is minimaal $1500. Dan wil je ’m als fokker wel kwijt. Ik zie het aantal dekkingen wel toenemen. Als buitenlandse markten zich zo blijven ontwikkelen, kunnen de prijzen alleen maar omhoog.” Zo ging tophengst Anton al voor $1,2 miljoen naar de VS.

Ana Maria de Jager – volgens Roozemond ’de ambassadrice van het Friese paard in Latijns-Amerika’ – introduceerde het ras in Mexico. Maar De Jager is helemaal niet zo gecharmeerd van het gebruik voor dans in haar woonland. „Het vergt nogal wat van de gewrichten. Ik probeer juist de markt voor fokkerij en dressuur te ontwikkelen”, zegt ze. Maar de stoere uitstraling van de fries past nu eenmaal perfect bij de Mexicaanse cultuur. Zwarte viervoeters draven zelfs op tijdens liveshows van bekende zangers als Vicente Fernandez en Joan Sebastian.

Telegraaf/Hoefslag

Vergelijkbare artikelen

Reacties