Fraude bij export van paarden naar Mexico? *Update*

Fraude bij export van paarden naar Mexico? *Update*

0 1968
paard pony

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) doet onder leiding van het Functioneel Parket onderzoek naar vermoedelijke fraude bij de export van paarden naar Mexico.

In verband met dit onderzoek hebben rechercheurs van de NVWA-IOD op dinsdag 6 december de woning van een paardenhandelaar en drie bedrijfslocaties in het noordoosten van Nederland doorzocht. Daarbij hebben zij onder meer bedrijfsadministratie in beslag genomen.

Vervalsing

De handelaar wordt verdacht van grootschalige vervalsing van documenten die nodig zijn bij de veterinaire keuring van paarden. Zo’n keuring is verplicht bij de export. Een dierenarts onderzoekt bij de keuring de fysieke gesteldheid van een paard en beoordeelt de documenten waarop onder meer informatie staat over de medische geschiedenis van het dier. Op basis daarvan geeft hij een exportcertificaat af. De NVWA-IOD heeft geen aanwijzingen dat de geëxporteerde paarden bestemd waren voor humane consumptie.

‘Twijfel over Nederland als handelspartner’

‘De overheid moet kunnen vertrouwen op de juistheid van informatie en documenten die worden verstrekt bij exportkeuringen. Door met de documenten te frauderen wordt dat vertrouwen ondermijnd. Bovendien bestaat het risico dat de betrouwbaarheid van Nederland als handelspartner in het geding komt. De overheid treedt daarom hard op tegen fraude’, meldt de NVWA in haar persbericht.

Sportpaarden of Friezen?

Mexico is een van de grootste afnemers van het Friese paard. Of de invallen dus zijn gedaan bij een handelaar in sportpaarden of juist Friese paarden, wil de NVWA bij navraag niet vertellen. En ook niet of er binnenkort nog meer invallen te verwachten zijn. ‘Het betreft hier een strafrechtelijk onderzoek. Meer details dan in het persbericht staan kunnen we dus niet geven. Of er meer invallen zullen gaan plaatsvinden hangt af van het verloop van het onderzoek’, laat een NVWA-voorlichter weten.

Ook de export van paarden naar Mexico ligt momenteel stil.

Bron: NVWA/ Hoefslag

Foto: Shutterstock

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 18)

Vergelijkbare artikelen

Reacties