Duitsland: Tastharen scheren mag niet!

Duitsland: Tastharen scheren mag niet!

0 5387
oren paard

De leden van de Duitse hippische bond (FN) ontvingen een mail waarin ze herinnerd werden aan het feit dat het knippen van tastharen en uitscheren van de oren verboden is. Ook buitenlandse ruiters die in Duitsland meedoen aan wedstrijden moeten rekening houden met deze regel.

In het bericht is te lezen:
‘We maken u attent op paragraaf 6 van de Duitse Dierenwelzijnswet dat het knippen van haren rond de ogen en neus en scheren van de haren in de oren verboden is. De officials op wedstrijden kijken er op toe dat deze regel nageleefd wordt. Deelnemers kunnen een boete krijgen als hun paarden onrechtmatig zijn geknipt of geschoren.’

Tastharen

De tastharen rond de mond en de haren in de oren bij paarden en pony’s hebben een functie. De haren in de oren beschermen tegen regenwater, vuil, insecten en parasieten. Wanneer de haren worden verwijderd hebben deze dus vrij spel. Het uitscheren van de oren is voor veel paardenhouders nog altijd gebruikelijk, veelal omdat het mooier wordt gevonden en het hoofd meer uitstraling krijgt.

Inbreuk op welzijn

Maar het is in wezen een inbreuk op het welzijn van het paard. Net als het scheren van de tastharen. Onder de neus en mond kan een paard nauwelijks dingen met het oog waarnemen. De tastharen nemen de rol van de ogen over. Met de haren tast een paard of pony de omgeving af en voelt het bijvoorbeeld oneffenheden op de grond, zijn voer in de bak of op de grond. Door de tastharen zal een paard zich minder snel stoten.

Gids van Goede Praktijken

De Sectorraad Paarden (SRP) heeft het niet geheel uitscheren van de oren en het afscheren van de tastharen opgenomen in de Gids voor Goede Praktijken. In Duitsland is (sinds 1998) wettelijk vastgelegd dat het geheel uitscheren van de oren niet in toegestaan; in ons land is het wel toegestaan, maar wordt het niet geadviseerd.

VLP/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties