Fijne springpaarden in Lonneker

Fijne springpaarden in Lonneker

0 64

De tweede stamboekkeuring van Overijssel vond vandaag plaats in Lonneker. Van de 35 driejarige springmerries konden Henk Dirksen en Arnold Kootstra er 20 ster verklaren. Bij de oudere springmerries, beoordeeld door Ine van Deurzen en Petro Trommelen, waren dat er 7 van de ster. Ook bij de dressuurmerries werd een goede score behaald, 12 van de 18 merries werden ster.

“We hadden drie hele complete merries, waar we de dag direct goed mee begonnen”, vertelt Henk Dirksen. Allereerst de Berlin-dochter Fionapina Colada (uit Wipina Colada elite IBOP-spr v.Indoctro) van f/g J.A. Ooms uit Wierden. “Een mooie grote, langgelijnde merrie van 1.72m met  een goed sportlichaam. De galop is ruim en met veel balans, ze springt met zeer goede reflexen en veel overzicht. De vlugge merrie liet ook zien over veel vermogen te beschikken, daarvoor hebben we haar 90 punten gegeven en voor de reflexen 85.” Moeder Wipina Colada liep zelf op de NMK, en dat geldt ook voor de moeder van een andere uitschieter van vandaag: Fadessa H2 (Quality Time uit Adessa H2 keur IBOP-spr sport-spr v.Padinus) van f/g A.F.W. Holkenborg uit Haaksbergen. “Een rassige merrie met een sterke bovenlijn, een goed model en correct fundament. Ze is bij het springen ongelooflijk vlug, springt met heel veel lichaamsgebruik, een hele mooie voorbeentechniek en is heel voorzichtig. Ook haar lichtvoetige galop viel positief op. Voor zowel de reflexen als de techniek kreeg ze 90 punten. Bovendien liet ze zien over een hele fijne draf te beschikken, goed voor 80 punten.” Met 80/80 behoort ook Free Time (Namelus R uit Zefier ster prok v.Padinus) van KWPN Overijssel-voorzitter Jeroen Verver uit Albergen tot de opvallende paarden van de dag. “Een grote langgelijnde merrie met een mooi sportlichaam. Ze heeft een goede galop en maakte een hele ongecompliceerde indruk bij het springen. Ze springt met een goed lichaamsgebruik en vermogen.”  Met 75/80 werd de Ukato-dochter Fredrike (uit Ulrieke v.Ekstein, fokker G.J. Willemsen uit Rossum) van Twents Ruitersportcentrum uit Oldenzaal ster. Deze ruim voldoende ontwikkelde merrie viel op met haar goede springtechniek.

Bij de oudere springmerries behaalden twee merries de bovenbalk van 75/80. De vijfjarige Defriggy (Tangelo van de Zuuthoeve uit Friggy keur pref prest v.Ahorn) van f/g H.G. Mosman-Rohe uit Enschede, een halfzus van de KWPN-hengst Ovidius, is daar één van. “Een merrie met heel veel bloedopdruk en een atletisch lichaam. Bij het springen is ze vlug, ze galoppeert met veel balans en ze toont ruim voldoende vermogen”, licht Ine van Deurzen toe. Met dezelfde score werd de ruin Finn (Van Gogh uit Zoë-Vanessa v.Sheraton) van f/g  M. van Hummel uit Enschede ster. “Een jeugdige ruin met rasuitstraling en een sterk model. Hij toonde telkens een goede sprongafloop, veel afdruk en overzicht.”

Vier dressuurmerries werden ster met 75/80. Allereerst de ruim voldoende ontwikkelde Fineleen (Ampère uit Beaulaleen ster prok v.Scandic) van f/g Jan Greve uit Haaksbergen. “Zij heeft een aansprekend front en toonde veel buiging in de gewrichten en een sterk achterbeengebruik in beweging.” Ook de United-dochter Frou Frou Arenda VDP (uit Arenda VDP elite EPTM-dres sport-dres v.Olivi) van f/g Arend van de Pol uit Bathmen werd met deze punten ster. “Een charmante merrie die zich opwaardeerde in beweging. Ze heeft veel tritt en buiging in draf, en beweegt heel bergopwaarts.” De royaal ontwikkelde Zizi Top-dochter Free Spirit (uit Ottelien keur v.Havidoff) van f/g B. Lichtendahl uit Almelo en mede-geregistreerde B.H.J. Peper uit Almelo kreeg ook 75/80. “Een merrie met een opwaarts model en aansprekende voorhand. Ze heeft veel balans en techniek in beweging, en maakt daarbij ruim voldoende zelfhouding.” De eerder via de thuiskeuring in het stamboek opgenomen Fidelia (Scandic uit Pearllia elite pref v.Gribaldi, fokker M.A. Aerts uit St.Willebrord) van Jan Greve uit Haaksbergen had eerder al 75 punten voor het exterieur gekregen en daar kwamen nu 80 voor het bewegen bij. “Een elegante, goed ontwikkelde merrie die iets strak op de lendenen is. In beweging was daar echter niets van terug te zien, ze beweegt met veel souplesse, heeft een goed achterbeengebruik en kan gemakkelijk schakelen. Ze kreeg 85 punten voor de draf, de hoogste score voor dit onderdeel van de dag”, aldus Van Deurzen.

Hoefslag/KWPN

Vergelijkbare artikelen

Reacties