FEI-voorzitter DeVos: ‘Keep it clean!’

FEI-voorzitter DeVos: ‘Keep it clean!’

0 143

De boodschap van FEI-voorzitter Ingmar DeVos aan de hippische wereld moge duidelijk zijn: verboden middelen zijn uit den boze. In de aanloop naar de Equine Anti-Doping and Controlled Medication Programme (EADCMP) op 1 januari onderstreept hij nogmaals het belang van de FEI Clean Sport-campagne.

Vanaf 2016 neemt het hoofdkantoor van de FEI de administratie van de EADCMP op zich, waar die nu nog gedeeltelijk bij nationale federaties ondergebracht is. ‘Sport moet schoon en eerlijk zijn, maar zodra er dieren bij betrokken zijn, zoals bij onze hippische sporten, is dat nog eens van groter belang, vanwege dierenwelzijn’, aldus DeVos. ‘Vandaar dat de FEI een strict anti-doping beleid hanteert. Het welzijn van het paard en fair play zijn de pijlers van de FEI. Er zijn zo’n 4.000 internationale wedstrijden; het is onze verantwoordelijkheid om de sport en haar atleten te beschermen. Ons testbeleid is streng en op de FEI-lijst van verboden middelen staan meer dan 1.000 stoffen. Daar moet een ieder zich van bewust zijn. “Keep it clean” is de boodschap!’

De voorzitter voegt er aan toe dat paarden natuurlijk wel medicijnen moeten krijgen als ze ziek zijn, maar dat de stof waarmee het paard behandeld is, uit het bloed dient te zijn op het moment dat het meedoet aan wedstrijden.

Als om zijn woorden kracht bij te zetten maakte de FEI bekend dat twee paarden positief zijn getest op een verboden stof: tijdens de FEI1* 80km endurance wedstrijd in Miramas (Frankrijk) op 3 mei werd Buenaventura van Candice Pilloni positief getest op Oxycodone, het medicijn Lidocaine en het verdovingsmiddel metabool 3-Hydroxylidocaine. Op het kampioenschap voor junioren en young riders in Lexington (VS) op 16 en 18 juli werd bij het springpaard Why Not van Sophie Simpson de stof Capsaicin aangetroffen. Beide amazones werden voorlopig geschorst; hun paarden mogen twee maanden lang niet deelnemen aan wedstrijden. Ruiters en eigenaren kunnen een protest indienen bij het FEI Tribunaal.

Persbericht FEI/Hoefslag

Foto: Jessica Pijlman/Made by Jessy

Vergelijkbare artikelen

Reacties