FEI-schorsingen wegens doping

FEI-schorsingen wegens doping

0 241

De FEI heeft twee nieuwe dopinggevallen gemeld. Tijdens het CSIO2* in Teheran (Iran) van 22 t/m 25 september werd Sir de Diamant van Mohammad Davoud Shekofti uit Iran positief getest op Stanozolol en haar metabole stof, 16 Beta Hydroy-stanozol, een anabole steroïde die spiermassa bevordert. Er werd ook Dexamethasone, een ontstekingsremmer, en Flunixin aangetroffen, die beide op de lijst van gecontroleerde medicijnen staan.
Daarnaast werd Barbaforte Bosana van Camilla Malta (Italië) positief getest op Ergonovine, een medicijn dat de bloedvaten vernauwt en dat wel aan paarden mag worden toegediend, maar vóór de wedstrijd uit het bloed moet zijn verdwenen. Dat was bij dit paard, tijdens het WK voor jonge endurancepaarden in Valeggio sul Minico in Italië, dus niet het geval.

Beide ruiters en paarden zijn met ingang van 16 november voorlopig geschorst.

Arts die verboden stof toediende geschorst

De FEI heeft een andere case geopend tegen veterinair Dr. Pasha Syed Kamaal (Indië). Dr. Kamaal was als ondersteunend personeel betrokken bij het endurancepaard Glenmorgan van HH Sjeik Hazza Bin Sultan bin Zayd Al Nahyan (VAE), dat op 10 februari 2010 positief getest werd op de verboden stof Propoxyphene, een pijnstiller, en haar metabole stof Norpropoxyphene. De ruiter was al voor 27 maanden geschorst, omdat hij de hoofdverantwoordelijke was, maar zijn straf werd teruggebracht naar 18 maanden. Tijdens het FEI tribunaal waarin de zaak diende, gaf Syed Kamaal toe dat hij de stof aan het paard had toegediend, de dag voor de wedstrijd.

Ruiter, eigenaar en dierenarts geschorst

Ruiter Mariano Ossa (Argentinië), de Venezolaanse eigenaar én de Amerikaanse dierenarts van het springpaard Up Date 2 zijn definitief geschorst tot 8 maart 2016. Het paard werd positief getest op Stanozol op 9 augustus jl. tijdens het CSI3* in San Giovanni in Marignano (Italië). Als hoofdverantwoordelijke krijgt de ruiter eveneens een boete opgelegd. De veterinair wordt 19 maanden geschorst, terwijl de eigenaar ook nog eens 5000 Zwitserse Frank mag betalen.

FEI/Hoefslag

Foto: Jessica Pijlman/Made by Jessica

Reacties