Euthanasie: wel of niet paardvriendelijk?

Euthanasie: wel of niet paardvriendelijk?

0 8734

Het euthanaseren van je paard is altijd een verdrietige aangelegenheid. Vaak twijfelen eigenaren toch nog over de gekozen methode. Is euthanasie wel zo paardvriendelijk? Een groep wetenschappers onderzochten dit dilemma. Euthanasie is de veelgebruikte term voor het beëindigen van een leven op een pijnloze en stressloze wijze. Om bewijs te leveren dat het paard op een snelle manier hersendood is en niets meer meekrijgt van het overlijden, werden tijdens de studie de fysieke parameters (zoals hartslag en hartritme hersenfuncties, pupilreflexen en hersenreactief vermogen) getest. Vijftien paarden, die al zouden worden geëuthanaseerd, deden mee aan het onderzoek. Bij alle paarden werd deze manier van levensbeëindiging gebruikt, waarbij een infuus werd aangebracht, gevolgd door een kalmeringsmiddel en daarna een snelle toevoeging van pentobarbital sodium (77 tot 109 mg per kilo, of ongeveer 100 ml voor paarden die meer dan 400 kilo wogen).

De wetenschappers kwamen tot de volgende conclusies:

– De gemiddelde tijdsduur voor het injecteren van het pentobarbital sodium bedroeg 46.8 seconden.
– Tegen het einde van de spuit werd geen zichtbare of hoorbare ademhaling meer waargenomen.
– De activiteit van de hersenstam hield er als eerste mee op. Dit gebeurde vaak tijdens het toedienen van de injectie of binnen 52 seconden nadat de injectie was gegeven.
– Reflexen van de hersenstam stopten vrijwel direct na de activiteit van de hersenschors.
– Binnen een minuut werd geen hartactiviteit of pols meer waargenomen.
– Dit betekent dat de bloeddruk na 52.6 seconden eveneens niet meer vindbaar bleek.
– Spiertrekkingen van het hart waren het laatste wat werd waargenomen. Volgens het team onderzoekers is dit te wijten aan het laatste stukje energie in het hart.

‘De resultaten van ons onderzoek bevestigen dat het toedienen van een overdosis pentobarbibtal sodium via een intraveneuze injectie een snelle, effectie en paardvriendelijke manier is voor euthanasie. Het dier is hersendood binnen 73 tot 261 seconden na de behandeling,’ aldus een woordvoerder.

Klik hier voor het onderzoek.

Bron: Hoefslag/TheHorse

Foto: Remco Veurink

Reacties