EIA baart Duitsland zorgen

EIA baart Duitsland zorgen

bloed afnemen onderzoek

Er zijn nóg meer gevallen gemeld van paarden met besmetting van EIA (equine infectieuze anemie) in Duitsland.

Van Beieren tot Hamburg

Bij vijf paarden is een besmetting geconstateerd. Nu zowel in Beieren als in Hamburg.  De dieren moeten ook worden geëuthanaseerd. Vorige week werd al bekend dat er een uitbraak van de ziekte was in het Duitse Bad Bentheim en Düsseldorf, beide behoorlijk dichtbij de grens met Nederland.

Bloedtest

Er is een spergebied met een straal van één kilometer rond de getroffen stallen om verdere verspreiding van het gevaarlijke virus te voorkomen. Ook is bepaald dat de komende drie maanden een vervoersverbod geldt. Alle paarden binnen het gebied worden klinisch en serologisch onderzocht. Een opheffing van het verbod zal niet plaatsvinden totdat een bloedtest aan het einde van de periode van drie maanden een negatief resultaat geeft bij alle paarden.

EIA moet altijd worden gerapporteerd bij de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE).

Voorzorgsmaatregelen

Om het risico van overdracht te minimaliseren, adviseert het ministerie van Volksgezondheid en Consumentenbescherming eigenaren van gezelschapsdieren de volgende maatregelen te nemen.

  • Houd de stallen en alle bijbehorende faciliteiten goed schoon.
  • Vermijd gebruik van gemeenschappelijke dingen zoals zadels, hoofdstellen en poetsspullen; in het geval van het delen van spullen moeten deze na ieder gebruik gereinigd en gedesinfecteerd worden.
  • Weidegang is beter bij verminderde vliegactiviteit van de overdragende insecten waar mogelijk.
  • Houd weilanden en paddocks zo droog mogelijk.
  • Bescherm tegen insecten door gebruik van insectenwerende middelen en insectenvallen in de stal.
  • Onderzoek zoveel mogelijk op EIA, met name die paarden die ingevoerd zijn uit het buitenland en contact hadden met besmette of verdachte dieren. Deze kunnen een gevaar voor andere paardachtigen zijn.

Bron: Pferderevue

Foto: Shutterstock

 

 

Reacties