Eerste blindegeleidepaard in Engeland ‘een uitkomst’ *video*

Eerste blindegeleidepaard in Engeland ‘een uitkomst’ *video*

0 852

Digby heet het allereerste blindengeleidenpaard in functie van Engeland. Het minipaardje is in dienst van Salem, die bijna geheel blind is. Salem wil geen hond, daar is hij doodsbang voor.

Toen Digby nog maar net geboren was, was hij al voorbestemd om hulppaardje te worden.
Digby bleek in elk geval dé oplossing voor Salem. In de Verenigde Staten worden ze al langer gebruikt en omdat daar de ervaringen positief zijn, werd er ook in Groot-Brittannië gekeken of een minipaardje kon worden getraind.

Guide Horse Association

De Guide Horse Association is ervan overtuigd dat paardjes in sommige gevallen een hond kunnen vervangen. Ze zijn eigenlijk misschien wel meer rendabel, omdat ze gemiddeld een jaar of tien langer ‘meekunnen’ dan honden. Nadelen zijn er natuurlijk ook. Ze kunnen niet binnen ‘wonen’ en mogen niet mee met het openbaar vervoer.

Veel bekijks

Salem is blij met Digby, want hij had de gedachte aan een dier dat hem kon helpen al opgegeven. ‘Nu kan ik gaan en staan waar en wanneer ik wil!’, zegt hij. Digby trekt veel aandacht; mensen zijn een geleidenpaard natuurlijk niet gewend.

Digby is eigenlijk nog maar een rookie. Hij is nog maar acht maanden oud, en kan dus nog veel leren.

‘Geen gek idee’

In Nederland is het fenomeen hulppaardje vooralsnog onbekend, al heb je wel therapiepaardjes, die meegaan naar bijvoorbeeld bejaardenhuizen om de bewoners te vermaken. In het AD liet fokker Ben van de Wetering uit Boekel (Noord-Brabant) weten dat het idee van geleidepaardje niet raar vindt. ‘Minipaardjes zijn heel lief en aanhankelijk.’

Horse&Hound/Hoefslag

Foto: Shutterstock

 

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

Vergelijkbare artikelen

Reacties