Een robot als ruiter? Of dat zo’n goed idee is… *video*

Een robot als ruiter? Of dat zo’n goed idee is… *video*

0 10243

Een PR-stunt waarin een robot fungeerde als ruiter, heeft tot discussie geleid, zo meldt Horse&Hound. De robot werd gebouwd in opdracht van bookmaker BetBright en werd daadwerkelijk op een paard geplaatst, dat rondjes galoppeerde en een lage hindernis sprong.

Het spektakel bracht de discussie op social media over de ethiek rondom dieren op gang. Hoewel BetBright beweerde dat de robot kon ‘rijden’, bleek de realiteit een beetje anders.

Geleidelijk aan wennen

Karl Greenwood, mede-oprichter van het Center of Horseback Combat, legde uit dat het team uitgebreid werk deed voor de stunt om het paard geleidelijk aan te laten kennismaken met een vergelijkbare robotachtige dummy. De dummy werd gedemonteerd en stukje bij beetje weer opgebouwd op het paard.

Greenwood: ‘We begonnen met het plaatsen van de benen, toen het middenstuk, daarna het de borst en als laatste de armen en het hoofd. Het is belangrijk dat het paard wel gewend is aan ongewone situaties, en dat was dit paard.’

‘Stuntpaarden’

De robot-jockey was gedeeltelijk in het zadel ingebouwd. De balanssensoren waren in werking gesteld, maar het mechanisme voor armbewegingen was niet ingeschakeld.

De paarden van het trainingscentrum worden ook getraind om deel te nemen aan stunts en trick riding voor vertoningen op shows en voor film en televisie.

‘Robot maakt geen fouten’

‘Het paard waar de robot op zat, vindt het leuk om rond te rennen en te springen’, aldus Greenwood. ‘Robot-jockeys zijn de toekomst, denken we, al zullen ze er anders uitzien dan deze. Ze zullen in staat zijn om een ​​paard te ondersteunen met een consistentie waar een mens niet aan kan tippen; ze kunnen geen fouten maken zoals menselijke ruiters dat doen, bijvoorbeeld het paard teveel in de mond zitten.’

De robot, die overigens met echte mensen kan communiceren, zal op Cheltenham Festival te zien zijn op 16 maart in het BetBright-gebied naast de paradering.

Horse&Hound/Hoefslag

Foto: Still uit video

Reacties