Een derde van Britse paarden is kreupel

Een derde van Britse paarden is kreupel

0 1205
Foto: Remco Veurink

Bijna één op de drie Britse paarden is onregelmatig tot kreupel. Dat blijkt het het Nationale paardengezondheidsonderzoek (NEHS). Ongeveer 32,9% van de paardenpopulatie in Groot-Brittannië loopt niet 100% en het merendeel hiervan heeft artritisproblemen in het beengebied. Gevolgd door problemen in de hoef, dat onderverdeeld kan worden in kreupelheid (31,9%) en en hoefbevangenheid (20,7%). Als de hoefbevangenheid niet wordt meegeteld is er dit jaar een behoorlijke piek te zien in problemen in het hoefgebied. Eigenaars rapporteerden dit jaar ook veel pus in het hoefgebied. Mogelijk had het lange natte weer hier zijn invloed op. Al vermoedt een analist dat eigenaren ook meer bewust worden van kreupelheden in de hoef.

Onderzoek

Het is voor de achtste maal op rij dat het onderzoek wordt uitgevoerd. Het is een online onderzoek, waarbij paardeneigenaren zelf de gegevens doorsturen. De grootste problemen doen zich voor in de gewrichten van de benen, ongeveer 15,3% van de deelnemende paarden heeft een probleem in de hak. Dierenartsen en andere geaffilieerde paardenonderzoekers zijn al jaren erg tevreden met het onderzoek dat consistente data aanlevert. Dit jaar was er een stijging van 14% in deelnemers.

Pensioenstal

Informatie over 16.752 paarden, pony’s en ezels is aangeleverd door ongeveer 5635 deelnemers. Naast vragen over kreupelheden wordt ook naar huisvesting gevraagd. Zo blijkt dat 46,7% op een pensioenstal staat en 43,3% thuis. Ruim 36% van de paarden wordt recreatief ingezet. De meeste Britse paarden en pony’s zijn nog altijd van een inheems ras gevolgd door volbloedpaarden en daarna door warmbloedpaarden.

Andere ziektes en aandoeningen die genoteerd waren onder andere hoefbevangenheid (6,8%) en PPID (Cushing) met 6,66%.

Bron: Horse and Hound / Hoefslag

Foto: Remco Veurink 

 

 

Reacties