3 populaire meningen over veiligheidshelmen

3 populaire meningen over veiligheidshelmen

0 3463

Onderzoekers hebben drie meest voorkomende standpunten rond het gebruik van veiligheidshelmen op een rij gezet. Een groep wetenschappers uit Nieuw Zeeland onderzochten de sociale en persoonlijke factoren rond het dragen van een veiligheidshelm. Zij deden dit door 103 meningen van Australische forummers te analyseren.De conclusie: het gebruik en het weigeren van een veiligheidshelm is verbonden aan drie sleutelpunten:

– ‘Ik heb controle over de risico’s.’
– ‘Het voelt gewoon niet goed.’
– ‘Ongelukken gebeuren nu eenmaal.’

Controle over risico’s

Het standpunt: ‘Ik heb controle over risico’s’ werd zowel aangedragen door mensen die de veiligheidshelm als onderdeel van risicocontrole zien, terwijl een andere groep juist meer gefocust bleek op goede ruiterkunsten, een braaf paard of een goede relatie met hun rijdier. Daardoor hadden zij voor hun gevoel geen helm meer nodig.

Het voelt niet goed

Ruiters met het idee ‘Het voelt niet goed’ bedoelden hiermee te zeggen dat het dragen van een veiligheidshelm tijdens het rijden een vast onderdeel is geworden, hoewel het hoofddeksel soms alles behalve comfortabel zat. Anderen daarentegen wilden met dezelfde quote juist ventileren dat zij absoluut geen helm wilden dragen.

Ongelukken gebeuren nu eenmaal

‘Ongelukken gebeuren nu eenmaal’ werd geroepen door ruiters die zich bewust zijn van de gevaren en daarom juist ter letselpreventie de veiligheidshelm opzetten. De groep tegen het dragen van de helm was van mening dat je letsel, of je nu met of zonder helm rijdt, toch niet kunt tegenhouden. Daarom zagen zij het nut van een veiligheidshelm niet in.

Volgens de onderzoekers geeft deze analyse een complexe relatie weer tussen risico-perceptie, kennis rond valbescherming, beslissingen, persoonlijkheid en gedrag onder de ruiters. ‘Een andere oorzaak van het weigeren tot het dragen van een veiligheidshelm, zou kunnen liggen in het stigma dat een veiligheidshelm onbedoeld met zich mee draagt: ‘Sommige ruiters linken het dragen van een helm met een indicatie dat de betreffende ruiter geen goede ruiter is, het paard een slecht temperament heeft of de combinatie ruiter-paard niet werkt. Een voorbeeldfiguur als wereld- en Olympisch kampioene Charlotte Dujardin stapt nooit te paard zonder veiligheidshelm. Hopelijk doet goed voorbeeld volgen,’ aldus de conclusie van het onderzoek.

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Foto: Remco Veurink

Reacties