DNA van paarden aangetroffen in Amerikaans vlees

DNA van paarden aangetroffen in Amerikaans vlees

0 131

Tijdens een onderzoek van het Food Science Program aan de Universiteit van Californië zijn twee testmonsters van koeienvlees positief bevonden op de aanwezigheid van paardendna. De ontdekking komt na het paardenvleesschandaal uit 2013, toen in Europa een hele reeks aan kant en klare maaltijden besmet bleken met paardenvlees. In Amerika is het eten van paard al jaren illegaal.

Het onderzoek focuste zich op het verkeerd labelen van vleesproducten. Er werd hierbij getracht om de DNA-soorten in vleesproducten te identificeren. Bij vijf vleesverwerkingsbedrijven, drie supermarkten en één slager werden in totaal 48 monsters van 15 verschillende vleessoorten verzameld. Deze werden getest op de aanwezigheid van koe, kip, lam, kalkoen, varken en paard. 38 van de testmonsters bleken een correct label te dragen. De overige tien droegen een incorrect etiket. Negen van hen bevatten dna van een extra diersoort en één monster bleek een compleet andere vleessoort. Bij twee van hen werd paardenvlees aangetroffen, hoewel de etiketten bison- en lamsvlees aangaven.

‘Na het paardenvleesdebakel in Europa zijn de onderzoeken daar drastisch aangescherpt. In Amerika blijven de maatregelen helaas nog sterk achter,’ aldus woordvoerder Rosalee Hellberg. In 1995 werd voor het laatst onderzoek gedaan naar de vleeskwaliteit in de Verenigde Staten.

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Foto: ANP

Vergelijkbare artikelen

Reacties