Digitaal paard steeds mooier

Digitaal paard steeds mooier

0 34

Dit gegeven paard moet je met zo veel mogelijk mensen in de bek kijken. De animatie wordt per kijker meer ‘aangekleed’.

Wat doet het met je als je in je eentje naar een kunstwerk kijkt? En hoe anders is datzelfde kunstwerk met een groep? Looking at a Horse speelt in op deze vragen.

Hoe meer mensen de expositieruimte inlopen, hoe mooier het galopperende paard wordt. Zoals de video laat zien, begint het met een paar zwevende punten. Al snel wordt het een wireframe skelet dat 3d-ontwerpers wel herkennen. Per kijker extra wordt het paard meer aangekleed. Uiteindelijk krijgt het zelfs een soort engelengloed.

“Dit werk gaat over de kijker en niet over de visuele content”, zegt bedenker Evan Boehm. “De actie ‘kijken’ is een manier van interactie. We kijken naar het werk, dat waarderen we op dingen als waarheid, historie en schoonheid. Looking at a Horse gaat over die rol.”

Een gaaf project dat met betrekkelijk simpele technologie (een slimme animatie en een trackingapparaat) iets wezenlijks zegt. “Als drie mensen continu naar een werk kijken, verandert het niet. Als iemand de ruimte verlaat is de ervaring van die ruimte anders en uniek omdat de sociale dynamiek anders is”, zegt Boehm. “Het paard weerspiegelt dat.”

Een online variant van Looking at a Horse zou ook goed kunnen werken. Hoe meer viewers een pagina krijgt, hoe mooier het paard wordt.

Hoefslag/Bright

Reacties