Dierenbescherming: ‘Opnieuw veel mis op paardenmarkt Zuidlaren’

Dierenbescherming: ‘Opnieuw veel mis op paardenmarkt Zuidlaren’

0 1613

„Het is volgens ons onmogelijk om een paardenmarkt conform de wetgeving te organiseren, zelfs met de beste intenties.” Dat concludeert de Dierenbescherming in een rapport over de paardenmarkt in Zuidlaren op 13 april.

Tijdens Kleintje Zuidlaardermarkt zijn er volgens de Dierenbescherming meerdere regels overtreden. Er waren zes mensen van de vereniging aanwezig om de paardenmarkt te beoordelen.

De vereniging meldt in het rapport dat de dieren onnodig veel stress opliepen tijdens het transport naar de paardenmarkt en dieren niet altijd juist werden behandeld. Zo zouden er meerdere pony’s zijn opgetild aan hun staart en werden er „regelmatig onnodig harde tikken met de stuk uitgedeeld.”

Verstrikt

Paarden zouden tijdens de markt niet kunnen ontkomen aan de trappen van een naburig paard door een gebrek aan ruimte. Vooral kleine paarden raakten ook verstrikt in een touw. De Dierenbescherming voelde zich één keer genoodzaakt zelf in te grijpen, omdat de situatie volgens de medewerkers „niet houdbaar” was. Verder zouden eigenaars hun paarden niet van water hebben voorzien.

Veel paarden werden niet gecontroleerd door de aanwezige dierenarts, schrijft de Dierenbescherming. „Veel paarden passeerden ongezien de enige aanwezige dierenarts. Er werden trucs toegepast door handelaren om de marktmeester en de dierenarts af te leiden. Er zijn door ons minimaal dertig paarden geteld die niet door de dierenarts gecontroleerd zijn.”

De vereniging meldt wel dat er voldoende hooi was gestrooid en er voor zover waargenomen geen paarden zonder paspoort zijn verkocht.

‘Onwil of onkunde?’

De algemene conclusie is dat de organisatie machteloos lijkt om de markt een goede invulling te geven. „ Dit neigt in eerste instantie naar onkunde, maar zodra er relevante problemen worden aangekaart lijkt de organisatie niet in te willen grijpen.”

De paardenmarkt zou alleen toekomst hebben als het zich enkel richt op het handelen en het publiekselement achterwege laat. „Althans, als de inwoners van een gemeente het accepteren dat hun belastinggeld wordt uitgegeven om deze traditionele handel van paarden mogelijk te maken.”

Bron: Dagblad van het Noorden

Foto: Remco Veurink

Reacties