Derde rhino-geval: opnieuw stal in België dicht

Derde rhino-geval: opnieuw stal in België dicht

0 144

Het rhinovirus in België is nog niet onder controle. In het Belgische Alken werd een nieuwe stal getroffen door rhinopneumonie. Dat liet het Equi Focus Point Belgium (EFPB) vandaag weten. Twee van de tien paarden die er gestald staan, werden vorige week ziek, waarna tests volgden. De resultaten van deze bloedproef bleken positief te zijn voor rhinopneumonie. Eén van de zieke paarden lijdt aan een blaasverlamming.

Klik hier voor de volledige melding van het EFPB.

Direct contact tussen alle haarden

Begin februari was er direct contact tussen deze stal en de eerst ontdekte haard in Alken. In totaal zijn er nu dus drie haarden bevestigd: twee in Alken en één in Heers. Al deze stallen liggen in Belgisch Limburg en hadden begin februari direct contact met elkaar. De drie bedrijven zijn gesloten. Aangezien rhino zich bijna uitsluitend verspreidt door direct contact (al dan niet via een tussenweg, bijvoorbeeld door middel van ruiters of borstels) en slechts in zeer beperkte mate via de lucht, zijn verdere maatregelen buiten een strikte quarantaine op dit moment niet nodig.

Indien paarden contact hebben gehad met één van de drie haarden in Limburg, wees dan extra alert op ziektesymptomen zoals koorts en snotneus. Indien de paarden ziek zijn, neem dan meteen contact op met uw dierenarts.

Vlaams Paardenloket/Hoefslag

Reacties