Derde paard van Hitler terug gevonden

Derde paard van Hitler terug gevonden

0 372

Duitse journalisten hebben een levensgroot bronzen paard teruggevonden dat de beeldhouwer Thorak voor Hitler maakte.

Twee bronzen paarden stonden sinds 1939 voor de Rijkskanselarij van Adolf Hitler, na de oorlog waren ze zoek. In mei werden al twee beelden gevonden, mede dankzij een tip en hulp van drie Nederlandse roofkunstjagers. Lang was vergeten dat er een derde paard bestond, dat de kunstenaar zelf had gehouden. Journalisten van de Süddeutsche Zeitung vonden de enorme sculptuur nu terug, bij een openbare school in Beieren.

Volgens de krant staat het paard op de binnenplaats van een gymnasium in de plaats Ising, honderd kilometer ten oosten van München. Er staat geen bordje bij dat uitlegt wat het voor beeld is. Kennelijk heeft de familie van de kunstenaar in 1961 het schoolgeld voor hun zoon betaald door het beeld aan de school te geven. Het gymnasium beschouwt het daarom als zijn eigendom.

Lievelingsbeeldhouwer

Josef Thorak (1889-1952) was een van de twee lievelingsbeeldhouwers van Hitler. Hij maakte twee enorme bronzen paarden voor de Rijkskanselarij in Berlijn. Ze stonden er vanaf 1939 in de tuin, onder Hitlers werkkamer.

Na de oorlog leken ze verloren te zijn gegaan, maar eind mei van dit jaar werden ze gevonden in een loods in Bad Dürkheim. Ze waren via het Russische leger en louche handelaren in handen gekomen van nazi-sympathisanten.

Het derde paard stond in 1939 centraal in een beroemde tentoonstelling van nazi-kunst in München. Volgens de Süddeutsche Zeitung staat er wel meer nazi-kunst onopgemerkt in het land. Andere werken worden door Duitse musea verborgen gehouden uit angst dat ze verkeerde bezoekers aantrekken. Daarnaast is er een levendige handel in kunst en andere nazi-voorwerpen. Zelfs haren van Hitler worden volgens de krant nog steeds verhandeld.

Bron: NOS

Foto: Jessica Pijlman/Made by Jessy

Vergelijkbare artikelen

Reacties