Gedoe met dekens… ‘Paarden zijn geen mensen’

Gedoe met dekens… ‘Paarden zijn geen mensen’

0 34979

Al genieten we nog volop van het prachtige najaar, de temperaturen liggen af en toe ’s nachts al rond het vriespunt. Sportpaarden worden geschoren om tijdens de training geen last te hebben van lange haren en  krijgen dus een deken op. Maar menig paard dat nog gewoon ‘de jas’ aan heeft, dossen we ook uit met een deken. Nodig? En hoe zit het als je je paard uitstapt?

Om met dat laatste te beginnen: Na inspanning waarbij je paard heeft gezweet, moet hij zijn warmte kwijt. Doe je een deken op tijdens de cooling down, dan doet dat meer kwaad dan goed. Géén deken op dus als je uitstapt! Dat meldt Paard & Ambitie.

Paarden zijn geen mensen

Een paard is geen mens. We zijn makkelijk geneigd om te denken dat als wij het koud hebben, ons paard het ook wel koud zal hebben. Of als wij moe zijn, dan zal het paard ook wel moe zijn. Er bestaan echter grote verschillen in de fysiologie van mens en paard. Zo kan het hart van een paard in rust 40 liter bloed rondpompen, dat van een mens 5 liter. Bij inspanning loopt dit bij een paard op naar 300 liter, terwijl bij een mens hoogstens 30 liter ‘in omloop’ is.

(Te) hoge temperaturen

Wat een mens echter weer veel beter kan, is omgaan met hoge temperaturen. Paarden hebben het daar juist erg moeilijk mee. Bij zowel mens als paard is de normale temperatuur zo’n 37,5 graden. Deze moet bij beide onder de 41 graden blijven. Komt de temperatuur hierboven, dan beginnen de eiwitten in het lichaam te stollen en dit is onomkeerbaar (denk aan het bakken van een ei). Spieren, pezen en heel veel andere lichaamsstoffen bestaan immers uit eiwitten.

Huidoppervlakte

Hou dit eiwitverhaal even in je achterhoofd, want hier komt het belangrijkste verschil tussen mens en paard. Een paard is ongeveer zes keer zo zwaar als een mens, maar het huidoppervlakte is maar 2,5 keer groter dan dat van ons. Bovendien heeft een paard veel meer spieren. Overtollige warmte raken we vooral kwijt via de huid. Paarden hebben het dus een stuk moeilijker met afkoelen.

Lees het hele verhaal, met verhelderende tabellen en tekeningen, op Paard & Ambitie.

Bron: Paard & Ambitie

Foto: DigiShots

Reacties