Cooling down als het koud is

Cooling down als het koud is

0 2434
Foto: Remco Veurink

Je paard goed en snel laten herstellen na de training heeft alles te maken met een goede cooling down. Zeker als het koud is.

Warming up – cooling down

Als je rijd in de kou, is de opbouw van de training eveneens belangrijk. Je wilt dat de spieren voldoende opgewarmd zijn voordat je echt aan het werk gaat. Andersom – bij het uitstappen – is het van belang dat je de spieren weer in de ontspannen modus komen ná het werk. Die langzame op- en afbouw is zwaar voor paarden als de temperatuur laag is.

Uitdampen met een deken

Een goede koeldeken – van wol of een andere vochtopnemende stof – helpt mee om het paard goed uit te laten dampen. Maar die komt er pas bij kijken, als het paard goed op adem is. Eerst goed uitstappen, dán pas een deken.

Deken

Op stal houd je de deken nog even op, omdat een nat paard vatbaar is voor tocht en kou. Vooral de rug is een heikel punt en moet het vaak ontgelden als een paard té hard bezig is om de spieren weer warm te krijgen. Paarden kunnen ook de spanning in hun maag houden als ze lange tijd te koud zijn. Dat zorgt dan voor gaskoliek. Héél goed droogwrijven met een oude handdoek en/of stro is zeker aan te raden als je paard nat is.

Nat paard naar buiten? Nee!

Een nog nat paard naar buiten doen, weliswaar met een deken op, is ook geen goed iee. ‘Winterdekens zijn erg goed in het vasthouden van warmte, en niet geschikt om de vacht te laten drogen. Het kan dan maar zo zijn dat je paard nog steeds nat is onder de deken als je het een uur of vier, vijf later weer op stal zet. Eérst moet je paard droog zijn, pas dan kan hij naar buiten.

Cooling down afstemmen op je paard

De beste cooling-down procedure stem je af op paard en situatie, net als dat je de training individueel afstemt. Een paard met een korte vacht – al dan niet geschoren – kun je gemakkelijker laten afkoelen dan eentje die wat langer in het haar zit. Een paard met een dikke vacht kun je gewoon niet te veel laten zweten! Belangrijk is in elk geval dat je je realiseert dat een goede cooling down deel uitmaakt van de training en essentieel is voor de gezondheid van je paard!

The Horse/Hoefslag

Foto: DigiShots

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 57)

Reacties