Column Albert Voorn: Niet rouwig om Deurne

Column Albert Voorn: Niet rouwig om Deurne

De winterperiode is weer aangebroken en het is voornamelijk in deze tijd van het jaar dat ik vooral in het buitenland veel gevraagd word voor de bijscholing van gediplomeerde instructeurs. Opmerkelijk daar ik zelf geen enkel papier aangaande rijinstructie in bezit heb. Zelfs op de Cadre Noir was ik een regelmatige gast. Waar ik ook kom, het verbaast mij altijd weer hoe de deelnemers ooit aan hun papier van instructeur zijn gekomen, daar hun niveau wat betreft kennis in het zadel voor een gediplomeerde persoon zeer gering is.

Bij ons is de hippische beroepsopleiding in Deurne in de problemen. Financieel lukt het niet meer, maar wat mij het meeste stoort is dat de oorspronkelijke opleiding verworden is tot een mbo-opleiding waar men ook iets met paarden doet. Dat is overigens niet iets van de laatste jaren. Een kleine zes jaar geleden heb ik contact opgenomen met Deurne om voor te stellen of dat we een uniforme rijstijl en lesgeven zouden kunnen hanteren. Dit was onmogelijk werd mij verteld. Mij werd toch de gelegenheid gegeven om op de school een week (vijf dagen) te mogen werken. Op de laatste dag reden de door mij getrainde leerlingen samen met twee door mij getrainde jonge ruiters die op internationaal niveau succesvol waren. En een ieder zat na vijf dagen al hetzelfde op het paard dus uniform.

Tijdens het contact met de leerlingen bij het rokersbankje bleek dat het paardrijden een onderschikte plaats had verworven in de opleiding. Na een voor mij heel fijne week in Deurne heb ik nooit meer iets gehoord, wellicht door de schrik van de betrokken leiding. Met dit in het achterhoofd ben ik er in het geheel niet rouwig om dat Deurne zijn deuren moet sluiten. Instituten die zichzelf in stand houden door het uitvinden van allerlei educatieve pretpakketten, die rijtechnisch geen enkele kwaliteitsgarantie bieden, verdienen niet beter. Dat zelfs topruiters en toptrainers zichzelf moeten verlagen tot het volgen van een van deze pretpakketten (Masterclasses) omdat men anders verzekeringstechnisch niet in orde is, is van de gekke. Je hebt dan ook als topper weinig zelfrespect als je je in deze flauwekul laat meeslepen.

Albert Voorn

 

Reacties