Canadese paardensportbond komt met hersenschuddingprotocol

Canadese paardensportbond komt met hersenschuddingprotocol

0 1473
Een cap beschermt tegen ernstig hoofdletsel

De Canadese paardensportbond komt als een van de eerste Canadese sportbonden met een officieel protocol aangaande hersenschuddingen. Per 1 januari 2017 worden de nieuwe regels ingevoerd.

Medisch onderzoek

De belangrijkste onderdelen van het nieuwe protocol zijn de volgende:

– Als er na een val of ongeluk tijdens een wedstrijd het vermoeden bestaat dat de deelnemer een hersenschudding zou kunnen hebben, moet er ter plaatse medisch onderzoek plaatsvinden voor de deelnemer weer van start gaat.
– De deelnemer is er zelf verantwoordelijk voor dat het medisch onderzoek plaatsvindt. Als hij weigert om onderzocht te worden, zal hij gediskwalificeerd worden.
– Als de aanwezige medische staf een hersenschudding vermoedt, dan wordt de deelnemer uitgesloten van de wedstrijd en geschorst vanwege medische gronden.
– Na een schorsing vanwege medische gronden moet er een formulier bij de bond ingeleverd worden waarmee verklaard wordt dat de ruiter weer fit is. Dit formulier moet ondertekend worden door een arts.
– Gedurende de schorsing mag er niet worden deelgenomen aan wedstrijden. De organisatie van een wedstrijd mag een ruiter die op de lijst staat weigeren.

Risico niet vergroten

Dr. Rob Stevensen, voormalig lid van het Canadese eventingteam, maakte deel uit van de werkgroep die deze regel in het leven heeft geroepen. ‘Als iemand een hersenschudding heeft, is het ontzettend belangrijk dat dat herkend wordt. We moeten ervoor zorgen dat zo iemand niet wordt blootgesteld aan de risico’s van nóg een hersenschudding vlak na de eerste.’

‘We erkennen dat er nou eenmaal een risico is als je op een paard stapt. Echter, dat risico hoeven we natuurlijk niet onnodig te vergroten’, aldus Stevenson. ‘Het dragen van een goedgekeurde veiligheidscap verkleint het risico op ernstig hoofdletsel, maar het risico op een hersenschudding blijft aanwezig. Met dit protocol willen we een duidelijk kader geven aangaande de herkenning van hersenschuddingen en hoe daarmee om moet worden gegaan.’

Bron: Horsetalk / Hoefslag
Foto: Shutterstock

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 18)

Reacties