Cameratoezicht wordt verplicht in Britse slachthuizen

Cameratoezicht wordt verplicht in Britse slachthuizen

0 329
Paard
foto: Remco Veurink

De Britse overheid heeft aangekondigd dat er vanaf volgende lente verplicht cameratoezicht moet zijn in de slachthuizen. Op die manier wil de overheid ervoor zorgen dat de standaarden op het vlak van dierenwelzijn gehandhaafd worden. De nieuwe wet treedt in de lente van 2018 in werking. De slachthuizen krijgen vanaf dan zes maanden de tijd om de nodige aanpassingen te doen.

‘Transparantie is essentieel’

In alle delen van de slachthuizen waar levende dieren aanwezig zijn (paarden, pony’s en andere paardachtigen) zullen camera’s moeten hangen. Het beeldmateriaal moet 90 dagen bewaard worden en officiële dierenartsen zullen onbeperkt toegang hebben tot die beelden. Op die manier zullen de standaarden voor wat betreft dierenwelzijn gehandhaafd worden.

World Horse Welfare (WHW), een bekende Britse dierenbeschermingsorganisatie, is erg tevreden. ‘We zijn blij dat de overheid deze stap voorwaarts neemt, in het kader van het paardenwelzijn. Transparantie is essentieel, zeker voor paardeneigenaars die zich de hoge kostprijs van euthanasie niet kunnen veroorloven,’  zegt Roly Owers van World Horse Welfare. Wie zijn paard laat slachten, moet erop kunnen vertrouwen dat dat gebeurt met aandacht voor het welzijn van het dier.

‘Zonder camera’s zijn paarden onzichtbaar’

‘Zonder cameratoezicht zijn de paarden in slachthuizen onzichtbaar. Paardeneigenaars moeten meer vertrouwen in het proces kunnen hebben,’ zegt Owers.

En dat blijkt tot nu toe niet zo te zijn. Vorig jaar vulden meer dan 900 paardeneigenaars een enquête van WHW in. Driekwart van hen geloofde niet dat tijdens het slachtproces rekening zou gehouden worden met het welzijn van het paard. Meer dan 90% antwoordde dat ze hun paard dan ook nooit zouden laten slachten, als ze ooit moesten beslissen om zijn leven te beëindigen. De helft van de eigenaars zou het wel overwegen, als er maatregelen genomen zouden worden om het proces te monitoren.

‘Dierenartsen kunnen hun job nog beter doen’

Gudrun Ravetz van de Britse dierenartsenvereniging zegt: ‘De verplichte installatie van camera’s is een levensbelangrijke tool waarmee we de hoge standaarden van dierenwelzijn én voedselveiligheid in de slachthuizen kunnen verzekeren. Officiële dierenartsen spelen een essentiële rol in de slachthuizen: zij beoordelen of er een inbreuk is op het dierenwelzijn en ze rapporteren daarover. Onbeperkte toegang tot camerabeelden zal ervoor zorgen dat ze hun job nog beter kunnen doen.’

Bron: The Horse

Foto: Remco Veurink

 

Reacties