‘Buitenbox levert vaker stereotypisch gedrag en blessures op’

‘Buitenbox levert vaker stereotypisch gedrag en blessures op’

0 3107
manege, manegehouder

Diverse studies wezen eerder al uit dat paarden beter af zijn in het weiland dan op stal. Maar 24 uur buiten is voor veel (stal)eigenaren geen optie. Franse gedragsonderzoekers richten zich dan ook op de belangrijkste effecten op paardenwelzijn voor paarden die een individuele box bewonen. Wat kunnen eigenaren ondernemen om de leefomgeving te verbeteren?

Buitenbox levert frustratie op

Regelmatig voeren, diverse keren per dag in een paddock met soortgenoten, strobedding en goede ruitertechnieken zijn de sleutelwoorden voor een paardvriendelijk leven, aldus de conclusie van het onderzoek. Maar ironisch genoeg moet je hierbij ook denken aan het beperken van het zicht van het paard op stal, aldus het team. ‘Voorheen werd gesuggereerd dat paarden gefrustreerd raken wanneer ze onvoldoende uitzicht hebben op wat er om hen heen gebeurd. Onze studie bewijst echter dat wijds uitzicht juist meer frustratie en stress opwekt,’ aldus een woordvoerder. ‘Het is daarom beter om de stalopening in het binnengebouw te laten uitkomen. Paarden in een buitenbox vertonen vaker stereotypisch gedrag en lopen grotere kans op blessures. Daarbij zijn spijlen als scheidingswand tussen de stallen paardvriendelijker dan een dichte wand, zodat de dieren elkaar visueel en fysiek contact met elkaar kunnen hebben.’

Pony’s beter opgewassen tegen ruiterfouten

Uit dezelfde studie blijkt tevens dat pony’s inderdaad robuuster zijn dan paarden, zoals eigenlijk altijd al werd aangenomen. ‘Het is daarom belangrijk dat je de leefomgeving aanpast voor het betreffende paard- of ponyras.’

Tijdens het onderzoek werden 276 paarden en pony’s, in de leeftijd van 3 tot 30 jaar en van 22 verschillende rassen, onder de loep genomen. De dieren werden drie dagen lang voor minstens 10 uur per dag geanalyseerd. Het karakter, verwondingen, stereotypisch gedrag, de algemene zelfhouding van het paard en de dagelijkse (werk)routine en leefomgeving werden in kaart gebracht.

***Uit de resultaten bleek dat weinig sociale contacten sneller leiden tot verwondingen (uit frustratie) en stereotypisch gedrag als kribbenbijten of weven. Ook slechte ruitertechniek kan resulteren in verwondingen en stereotypisch gedrag.

***Een dieet van alleen hooi bleek stereotypisch en ongewenst gedrag zoveel mogelijk te beperken. Een voedingspatroon met rijk geconcentreerd (kracht)voer zorgde voor een grotere kans op verwondingen, wellicht omdat de paarden meer energie kregen tijdens het rijden en de ruiters hierop reageerden met sterkere hulpen.

***Paarden in een buitenbox vertoonden vaker stereotypisch gedrag, schopten vaker tegen de wanden waardoor meer blessures ontstonden en hadden vaker de oren in de nek.

***Pony’s bleken beter opgewassen tegen een slechte ruitertechniek, omdat zij minder vaak stereotypisch gedrag of verwondingen/blessures vertoonden.

Bron: Hoefslag/The Horse

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties